LTO stapt uit onderhandelingen landbouwakkoord, gesprekken gestaakt: 'Buitengewoon teleurstellend'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Boerenorganisatie LTO is gisteravond uit de onderhandelingen over het landbouwakkoord gestapt. Wat betreft LTO is het gewenste herstel van vertrouwen om over de toekomst van boeren te praten niet gekomen. Inmiddels is bekend dat de gesprekken over het landbouwakkoord definitief zijn gestaakt. De overige partijen willen niet doorgaan zonder boerenorganisatie LTO.
In een verklaring op het ministerie van Landbouw spreekt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak van "een moeilijk besluit". Van der Tak: "Het blijft steken in intenties en van intenties kunnen onze boeren niet leven".
Minister Piet Adema van Landbouw vindt het "buitengewoon teleurstellend" dat LTO de onderhandelingstafel verlaat. Het akkoord was volgens Adema "bijna klaar". Vandaag spreekt hij wel verder met de andere gesprekspartners die meepraten over een landbouwakkoord. Gisteravond wilde hij nog niet direct zeggen dat het kabinet nu met eigen wetten en regelgeving komt. Dit was wel altijd de lijn van het kabinet, mocht het landbouwakkoord er niet komen.
De Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) baalt dat LTO is opgestapt van de onderhandelingstafel. Hij reageert op Twitter als volgt:
Het kabinet en boerenorganisaties onderhandelen al maanden over een landbouwakkoord, dat eigenlijk in februari al klaar had moeten zijn. In het akkoord worden plannen gesmeed voor een toekomstbestendige agrarische sector. Omdat het niet is gelukt om met de boeren tot een akkoord te komen, gaat het kabinet nu zelf maatregelen nemen om de landbouwsector te verduurzamen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.