Utrecht verhoogt opkoopbescherming: koopwoningen tot bijna 6 ton mogen niet direct verhuurd worden

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - De gemeente Utrecht verhoogt de prijsgrens van de opkoopbescherming. Vanaf juli mogen koophuizen goedkoper dan 587.000 euro niet meer direct worden doorverhuurd. De jaarlijkse aanpassing van de prijsgrens zorgt ervoor dat 60 procent van de koopwoningen in Utrecht onder de opkoopbescherming blijft vallen.
De opkoopbescherming is een maatregel waarmee starters en mensen met middeninkomens meer kans krijgen bij het kopen van een woning. Sinds deze regel vorig jaar werd ingevoerd mogen beleggers of pandjesbazen een woning onder de prijsgrens niet meer kopen en verhuren.
Eerst was de prijsgrens 487.000 euro, maar omdat deze grens meestijgt met de woz-waarde wordt dit vanaf juli verhoogd naar 587.000 euro. Dit betekent dat alle woningen met een woz-waarde tot dit bedrag onder de opkoopbescherming vallen.
De gemeente Utrecht heeft met de maatregel het doel om zoveel mogelijk woningen beschikbaar te houden op de krappe woningmarkt. Als beleggers huizen opkopen blijft er minder aanbod over voor 'gewone' kopers. Wie de opkoopregeling overtreedt kan een boete krijgen van maximaal 18.500 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.