Landbouwoverleg geklapt, provincie gaat toch door met Utrechtse stikstofplannen

Provincie Utrecht - De provincie Utrecht moet vóór 1 juli met concrete plannen voor de stikstofaanpak komen, terwijl het landbouwakkoord is geklapt nu de boerenorganisatie LTO uit de onderhandelingen is gestapt. Hoe het nu verder moet is een vraagteken.
De provincies kregen een jaar geleden de opdracht voor 1 juli van dit jaar een eerste versie met stikstofplannen te hebben. Dat plan heet het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG). Eerder zei de provincie al dat het om een plan op hoofdlijnen gaat, omdat het landbouwakkoord er nog niet is. Nu de LTO uit het landelijke overleg is gestapt zijn de gesprekken over het landbouwakkoord gestaakt, de rest van de partijen die om tafel zitten willen namelijk niet verdergaan zonder LTO, de grootste landbouworganisatie.
In een commissievergadering sprak de Provincie Utrecht vanmiddag over de voortgang van het UPLG. "De eerste vraag die in me opkomt is dat er in de plannen veel wordt gerefereerd aan het landbouwakkoord. Dat stond al op losse schroeven, en die schroeven zijn er nu echt uitgedraaid. Hoe gaan we hiermee om?", vroeg Jeroen van Wijk, die namens LTO-Noord sprak.
Een antwoord op die vraag is er nog niet. "Wij werken hard door aan de ULPG. Het is nu nog te vroeg om iets over de gevolgen te kunnen zeggen", laat een woordvoerder van de provincie weten.
"Wij willen óók een goed landbouwakkoord", benadrukt melkveehouder Teus van der Wind uit Woudenberg in de vergadering. "Maar niet op deze manier en niet met deze inhoud. De stemming onder de boeren is dat wij het gebied uitgejaagd worden. Het opstappen van de LTO vind ik verstandig."
"Een aderlating" noemt Anton Verleun het opstappen van de LTO desgevraagd. "Dat de grootste partij die de landbouwsector vertegenwoordig opstapt gaat zeker gevolgen hebben. Maar wat voor gevolgen, dat blijft koffiedik kijken. Het toont maar weer aan hoe moeilijk het is om tot een landbouwakkoord te komen."
Het is in ieder geval belangrijk dat alle betrokken partijen gevraagd worden hoe ze willen participeren in de ULPG, vindt Verleun. "Het moet een ontzettend zorgvuldig proces worden." Vooralsnog blijft de deadline van 1 juli gehandhaafd.