Forse discussies in Utrechtse gemeenteraad over toekomst sekswerk: ‘Coaltiepartijen zetten ons buitenspel’

© RTV Utrecht
Utrecht - Commotie vanmiddag in de Utrechtse gemeenteraad. Daar werd gesproken over de toekomst van sekswerk in de stad. Dat is een onderwerp waar de gemeente al jaren over praat na het sluiten van de ramen aan het Zandpad, de Hardebollenstraat en de tippelzone aan de Europalaan. Een voorstel van alle coalitiepartijen moest zorgen voor meer snelheid in de ontwikkeling van plannen, maar die motie was tegen het zere been van de oppositie.
Een groot aantal pogingen de afgelopen jaren om legaal sekswerk in de stad weer mogelijk te maken zijn gestrand, met name omdat het niet lukte een geschikte ontwikkelaar te vinden voor het Nieuwe Zandpad. Een commissie onder leiding van Winnie Sorgdrager kwam met een serie aanbevelingen. Eerder deze maand liet de raad al weten dat wethouder Eerenberg vaart moet maken bij het vormen van beleid.
Raadslid Dirk-Jan van Vliet (D66) nam dat letterlijk, en kwam met een voorstel dat in detail beschreef hoe het beleid er uit moet gaan zien. In dat voorstel staan niet veel verrassingen, het sluit voor een deel aan bij de aanbevelingen van Sorgdrager. Zo moet thuiswerken legaal mogelijk worden, het liefst met twee sekswerkers per huis. Ook moeten er twee of meer kleinschalige locaties komen waar ongeveer vijftien sekswerkers ruimtes kunnen huren om hun vak uit te oefenen.

Coalitiepartijen

De motie werd ondertekend door de vijf coalitiepartijen GroenLinks, D66, Student & Starter, ChristenUnie en PvdA. Als die zou worden aangenomen, staat het beleid vast en gaat het die kant op met het sekswerk in de stad. Maar dat was tegen het zere been van meerdere oppositiepartijen, onder aanvoering van de VVD.
De liberalen gingen er vanuit dat de wethouder – en niet een raadsfractie – met een voorstel zou komen, waarna er in de commissie en in de gemeenteraad nog over gepraat zou kunnen worden. De boosheid liep zo hoog op dat er om een langdurige schorsing gevraagd werd. In de achterkamertjes gingen D66 en VVD vervolgens met elkaar in gesprek. Daarna gaf fractievoorzitter Maarten Koning (D66) aan de boosheid te begrijpen. Hij gaf ook aan dat hij die niet zag aankomen. Hij trok vervolgens de gewraakte motie in, waarna de kou uit de lucht was.

Stortvloed aan moties

Naast de gewraakte motie, werd nog een groot aantal andere moties ingediend. Zo kwam DENK met meerdere voorstellen die prostitutie in de stad zo goed als onmogelijk moet maken. Zo mogen er geen sekswerklocaties binnen 250 meter van scholen of gebedsruimtes komen en moet het Nieuwe Zandpad definitief een andere bestemming krijgen dan sekswerk. Ook zou geen enkele vorm van sekswerk binnen woonwijken mogen plaatsvinden. Partij Volt is het met DENK oneens en pleit er juist voor om vast te leggen dat het Nieuwe Zandpad hoe dan ook beschikbaar blijft als locatie voor sekswerk.
Ook BIJ1 gaat haaks tegen DENK in. BIJ1 wil juist dat er op korte termijn een proef komt met een kleinschalige locatie voor een tippelzone. Ook GroenLinks wil een tippelzone weer mogelijk maken. Dan waren er diverse voorstellen om de looptijd van zogenoemde proeftuinen te verkorten tot een jaar (VVD), of te verlengen tot zes jaar. De Partij voor de Dieren wil proeftuinen juist bij succes eerder omzetten naar een permanente situatie.
Aan het eind van de raadsvergadering worden alle voorstellen in stemming gebracht. De verwachting is dat dit rond middernacht zal zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.