Opa's en oma's luiden in de Dom noodklok over het klimaat: 'Ik wil iets voor nieuwe generatie doen'

Een eerdere actie van Grootouders voor het Klimaat
Een eerdere actie van Grootouders voor het Klimaat © Grootouders voor het Klimaat
Provincie Utrecht - Hittegolven, extreme droogte, overstromingen en bosbranden. Daar krijgen de komende generaties mee te maken als we niet nú in actie komen, stellen 'Grootouders voor het Klimaat', die morgen in Utrecht de noodklok luiden. En niet alleen figuurlijk: om 12.00 uur klinken de klokken van de Domtoren in Utrecht.
"Toen ik opgroeide geloofden we dat de groeiende economie goed was", zegt Greetje de Haan. Ze is morgen bij de actie. "Alle groei en rijkdom kunnen zo doordruppelen naar alle mensen op de wereld. Maar dat is niet gebeurd. Nu realiseren we ons dat er veel tijd verloren is gegaan."
Inmiddels dringt de tijd, zegt De Haan. "Het wordt hoog tijd dat er iets gedaan wordt. Voor mijn leven maakt het misschien niet meer uit, maar voor de volgende generaties kan het er heel anders uitzien. Ik wil iets voor hun doen."
Zelf heeft De Haan twee kleinkinderen van 11 en 8, de derde is op komst. "Ik betrek hen er op een laagdrempelige manier bij. Denk aan vuilnis scheiden, plastic oprapen, samen in de moestuin werken. Ik wil hun niet met de zorgen opzadelen, daarvoor zijn ze nog veel te jong."

Ook in Amersfoort klinkt de noodklok

Om 12.00 precies luiden de 'Grootouders' voor het Klimaat' morgen de noodklok in Utrecht. Ook in Amersfoort en verschillende andere steden komen opa's en oma's bijeen. Dat gebeurt niet voor niets op 24 juni. In 2015 besliste de rechtbank namelijk op die datum dat de uitstoot van broeikassen omlaag moet. Met 25 procent in 2020 ten opzichte van 1990, welteverstaan. De overheid ging in hoger beroep, en in 2019 oordeelde de Hoge Raad hetzelfde.
In het eerste coronajaar 2020 haalden we die reductie net, maar in 2021 ging de uitstoot weer omhoog. "En dat is in strijd met het gerechtelijke vonnis", aldus de actievoerders. Zij vragen de overheid daarom morgen met klem zich aan de afspraak te houden. Inmiddels is in het Parijsakkoord een reductie van 55 procent in 2030 afgesproken. "Nederland is hier aan gebonden, en weer liggen we niet op koers om die verplichtingen na te komen."
De Haan: "De overheid heeft een zorgplicht en als die daar niet aan voldoet ondermijnt dat de democratie. Dat is heel kwalijk." Bewustwording is waar het volgens de oma morgen om draait. "In kleine stapjes. Ik hoop dat jongeren en ouderen zich aansluiten bij milieubewegingen, die doen al heel veel. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.