Begrip over stilleggen wegenprojecten maar zorgen over bereikbaarheid Utrecht

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - De provincie Utrecht heeft begrip voor het stilleggen van verschillende infrastructuurprojecten door het ministerie van Infrastructuur, waaronder de aanpak van Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) en aanpassingen aan knooppunt Hoevelaken. Maar gedeputeerde Arne Schaddelee maakt zich tegelijkertijd ook zorgen. "Wat is het effect hiervan op de grote groeiopgave in onze provincie, met name het aantal woningen dat we gaan bouwen en de druk die dit legt op bereikbaarheid?", vraagt Schaddelee zich af.
Ook de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk is teleurgesteld. "Wij hebben ruim tien jaar gerekend op een bijdragen van het Rijk", zegt ze over de plannen voor de NRU. "Het wegvallen van deze bijdrage betekent veel voor welke mogelijkheden er zijn." Van Hooijdonk gaat in gesprek met het ministerie om te kijken welke alternatieven er nu zijn. Voor de wethouder blijft belangrijk dat aanpassingen de leefbaarheid en bereikbaarheid van Overvecht moeten vergroten. Ook moet de NRU beter zijn over te steken.
De gedeputeerde en de wethouder reageren daarmee op minister Mark Harbers van Infrastructuur. Die liet vandaag weten dat in het hele land zeventien infrastructuurprojecten op de lange baan worden geschoven, waarvan een deel in en rondom de provincie Utrecht. Dat komt vanwege de problemen rond stikstof en door geldgebrek. Daardoor gebeurt er onder meer niets aan de aansluiting van de A1 op de A30 bij Barneveld. Ook de A27 tussen Zeewolde en Eemnes wordt niet aangepakt.

NRU staat al jaren op de agenda

Over verbeteringen aan de NRU wordt in de Utrechtse politiek al jaren gesproken. De ringweg boven de wijk Overvecht tussen de A27 en de A2 staat regelmatig helemaal vast. In de eerste plannen zou de weg een aantal ongelijkvloerse kruisingen krijgen, zodat de doorstroming zou verbeteren. Maar die plannen bleken te duur.
Utrecht wilde in 2024 starten met de voorbereiding van de aanbesteding en de uitvoering van de werkzaamheden. Eind dit jaar zou dan een raadsbesluit worden genomen waarin de plannen concreet zouden worden. Die planning kan nu ook op de lange baan worden geschoven.

Aanpak knooppunt Hoevelaken lag al stil

Ook de aanpak van knooppunt Hoevelaken gaat al vele jaren terug. Ruim zeven jaar geleden waren de plannen al helemaal af. Er was zelfs al een contract met verschillende aannemers gesloten. Dat contract werd in 2019 vanwege de stikstofproblematiek ontbonden. Sindsdien ligt de planning stil en daar komt nu voorlopig ook geen verandering in.
Schaddelee laat weten het jammer te vinden dat de pauzeknop wordt ingedrukt en dat het daardoor onduidelijk is wanneer de projecten van de grond gaan komen. In de tussentijd wil Schaddelee onder meer op bereikbaarheid blijven inzetten door het openbaar vervoer en de fiets te stimuleren.
Van Hooijdonk wijst erop dat de gemeente en de provincie ook doorgaan met de alternatieve ring Utrecht (ARU). Dat plan moet een alternatief vormen voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Die verbreding ziet het Rijk wél zitten, maar de gemeente en de provincie niet.
In de eerste plannen van de gemeente en de provincie zou onder meer een deel van het verkeer over de NRU worden geleid om de verkeersdruk op de A27 te verminderen. Van Hooijdonk zegt de toekomst van de NRU ook vanuit dit perspectief te blijven zien.

'Heel dubbel'

Voor minister Harbers voelt het uitstellen van alle projecten "heel dubbel". Hij vindt het "teleurstellend" dat ze niet doorgaan, maar "aan de andere kant zien we ook dat het op korte termijn niet kan".
Projecten die N-wegen veiliger moeten maken, zijn uitgezonderd. Ook gaan projecten door die de bereikbaarheid mogelijk maken van 400.000 woningen die tot en met 2030 worden gebouwd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.