Podcast Stadhuisplein: 'Burgemeester Dijksma is veel te laat met ingrijpen Lucasbolwerk'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De huidige problemen in het park bij de Stadsschouwburg hadden voorkomen kunnen worden als burgemeester Sharon Dijksma daadkrachtiger had opgetreden. Dat is de mening van de deelnemers aan de Podcast Stadhuisplein Utrecht. Op het Lucasbolwerk komen dagelijks ruim 120 ernstig verslaafden en dak- en thuislozen samen. Ze zorgen voor ernstige overlast, vechtpartijen en criminaliteit. Volgens Dimitri Gilissen, oud-fractievoorzitter voor de VVD in Utrecht, waren er twee jaar geleden al signalen dat het fout ging in het park.
Het park is inmiddels een no-go-zone waar zelfs hulpverleners niet meer in durven. Steekpartijen komen frequent voor en het park verloedert in snel tempo. Tot groot ongenoegen van Dimitri Gilissen: "Ik ga iets onaardigs over onze burgemeester zeggen, want ik vind eigenlijk dat ze te laat is met haar maatregelen." Volgens Gilissen waren de signalen dusdanig dat er toen ingegrepen had moeten worden. "Het kinderdagverblijf, de horeca en de studentenvereniging aan het Lucasbolwerk klaagden toen al over de veranderende sfeer. Er zijn toen ook vragen gesteld, maar de burgemeester wilde er toen niet aan. En ik denk dat het nu te lang geduurd heeft."
De hele podcast kan je beluisteren via onderstaande link:
Jasper van Dijk is Tweede Kamerlid voor de SP, hij benadrukt dat Utrecht aantrekkelijk is voor verslaafden. "Daardoor faal je als bestuur. Ik ben het eens met Dimitri dat de burgemeester te laat is." Hij noemt de situatie waarbij arbeidsmigranten in Utrecht voor ernstige overlast en criminaliteit zorgen onacceptabel. "Daar moet je paal en perk aan stellen", zegt hij in de podcast.

Het land uit

Ook Yet van den Bergh verbaast zich over de situatie. In de tijd dat zij wethouder was zijn er grote stappen gezet om het verslaafdenprobleem op te lossen. Wethouder Hans Spekman (PvdA) kwam met plekken waar verslaafden konden gebruiken, verblijven en wonen. Van den Bergh pleit voor harde maatregelen, deze mensen zouden het land uit moeten. "Mensen die zorg nodig hebben, maar zich daarnaast zodanig crimineel gedragen, en de zorg niet accepteren, hebben niets te zoeken in Utrecht of Nederland."
Het panel praat in deze podcast verder over het burgerberaad over Oud en Nieuw 2024/2025. Jasper van Dijk is sceptisch: "Het is een fopspeen, die wantrouwen en irritatie opwekt." Dimitri Gilissen noemt het schijnparticipatie: "De uitkomst staat al bij voorbaat vast." En ook Yet van den Bergh is kritisch: "Het moet niet op deze manier."
Tenslotte praat het panel nog over de perikelen rond de miniatuur auto's van de SUL op Overvecht Noord.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.