'Vlieg op met je vliegroute': zo zag de demonstratie tegen de nieuwe Schiphol-route eruit

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Provincie Utrecht - Uitgedost met grote protestborden gaan tweehonderd demonstranten vanmorgen de trein in op Utrecht Centraal. Eindbestemming: de Tweede Kamer. Want de vierde aanvliegroute van Schiphol - die mogelijk over de provincie Utrecht gaat komen – willen ze voorkomen. Een kijkje bij de reis van deze petitie, waar maar liefst 47.000 mensen hun handtekeningen onder zetten. “Een extra snelweg in de lucht? Wég ermee.”
11.30 uur, perron nummer 8. Kom je daar vanochtend aanlopen, staan er plots een hoop borden voor je neus. Ook zo’n verkeersbord met een rode rand, maar dan met vliegtuigen erin getekend. Want daar gaat het allemaal om, vertelt een dame uit Houten: “Dit bord houdt in: gesloten voor vliegtuigen. Die extra uitstoot kunnen we er niet bij hebben, helemaal niet in tijden van een stikstofcrisis.”
Zo’n tweehonderd mensen stappen niet veel later de trein in. “Mam, hoe lang duurt het tot we in Den Haag zijn?”, vraagt Mare aan haar moeder. Het 11-jarige meisje uit Zeist houdt de tijd in de gaten, want technisch gezien heeft zij de belangrijkste taak van de dag: de petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. “Best een beetje spannend”, geeft ze toe, “maar weet je: extra vliegtuigen naar Schiphol is ook meer slechte stoffen in de lucht. Dat is niet goed, hè.”

Vliegverkeer in de richting van Schiphol komt nu nog vanuit drie verschillende plekken in Nederland aangevlogen. Om het luchtruim ‘efficiënter’ te maken, wil minister Harbers daar een vierde route aan toevoegen. Die komt mogelijk boven de provincies Utrecht en Gelderland. Via die nieuwe aanvliegroute moeten per dag zo’n 120 vliegtuigen naar Schiphol vliegen. Daarmee wil de overheid de druk op andere aanvliegroutes verminderen.

De trein nadert ondertussen station Gouda. Om je heen gonzen de woorden ‘vliegtuigen’ en ‘Schiphol’. "Hoe vaak vlieg jij nog?" vraagt een man aan zijn buurvrouw. Hijzelf doet het namelijk uit principe niet meer. Zij antwoordt dat ze alleen vliegt als het niet anders kan. Waar ze het over eens zijn: een éxtra route over Utrechts natuurgebied, da’s een no-go.
Mare (in het midden) overhandigt de petitie aan Tweede Kamerleden
Mare (in het midden) overhandigt de petitie aan Tweede Kamerleden © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Impact op natuurgebieden

De conducteur roept om dat de eindbestemming in zicht is. Protestborden in de aanslag, het zelfbedachte protest-deuntje wordt al geneuried. En daar gaan de tweehonderd man richting de Tweede Kamer.
Femke van Brussel van kerngroep Stop4deroute legt de grootste bezwaren uit: “Meer vliegtuigen, betekent ook meer stikstofneerslag in onze regio. Dat heeft impact op onze natuurgebieden, maar ook op de woonkernen. Naast de milieuaspecten, maken vliegtuigen namelijk ook veel geluid. Wat doet dat met onze stiltegebieden?”
Een delegatie Tweede Kamerleden wacht de groep Utrechters op in een passage van het Tweede Kamergebouw. Femkes dochter, Mare, overhandigt dan de petitie. “Ze zeiden dat ze echt onder de indruk waren van ál die duizenden handtekeningen”, zegt Mare na afloop.
Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) gebruikt het als een extra steuntje in de rug, vertelt ze. “Deze petitie laat zien hoe heel veel mensen denken over méér vliegtuigen in ons land. Terwijl we in onze ogen juist toe moeten naar een kleinere luchtvaart die past bij onze klimaatdoelen.”

Kussens tegen de oren

Eenmaal buiten de gangen van de Tweede Kamer staan de tweehonderd mensen al te wachten. “Stop de vierde route!”, schreeuwen ze. Bunnik is vertegenwoordigd, maar ook Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Zeist en Rhenen zijn aanwezig. De deelnemers van de actie komen uit alle delen van de provincie. Opeens vliegt er een vliegtuig over en plaatsen ze hun meegebrachte kussens tegen hun oren. Of nou ja, dat doen ze nadat er een vliegtuiggeluid uit de speaker komt.
'Gewoon minder vliegen', vinden de demonstranten
'Gewoon minder vliegen', vinden de demonstranten © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Al gaat het deze mensen vooral om de natuur, legt een Rhenense uit. Want wonend tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, maakt ze zich grote zorgen. “Dan zitten we middenin een klimaatcrisis, en gaan we juist méér vliegtuigen toelaten. Snap jij het nog?” Ze kijkt eens rond, langs al die protestborden en provinciegenoten. “Ik hoop dat we het niet voor niets hebben gedaan, vandaag. Dat er nog iéts kan veranderen aan het idee van de minister.”

Wie wil de extra Schiphol-route wél?

Minister Harbers wil graag de druk op de drie bestaande vliegroutes richting Schiphol verlagen. En hoewel de demonstranten daar vandaag een stokje voor proberen te steken, zijn er ook inwoners die het eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Op sociale media van RTV Utrecht klinkt ook: ‘Tja, de mensen willen zelf op vliegvakantie’ en ‘Gezeik om niks’. 'Laat de vliegtuigen lekker', schrijft een ander weer.

Debat in de Kamer

Aan het eind van de middag staat in de Tweede Kamer een debat over de nieuwe aanvliegroute gepland. Kamerleden die de petitie in ontvangst hebben genomen, beloven de minister extra te zullen vragen.
Harbers zelf kon overigens niet bij de overhandiging van de petitie aanwezig zijn. Wel gaat hij op 24 augustus in gesprek met de kerngroep Stop4deroute uit de provincie Utrecht. Wanneer er een definitief besluit wordt genomen, is nog niet bekend. Mogelijk wordt dat pas ergens in 2025.
Nog één keer klinkt dan: “Vlieg óp met je vliegroute”. Daarna gaan de honderden mensen weer op weg naar de trein. “Een véél betere manier van reizen”, aldus een man uit Nieuwegein.
Zo bracht deze regio tienduizenden handtekeningen naar Den Haag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.