De Bilt maakt komst van nieuwe forensische klinieken zoals van Fivoor moeilijker: 'Barricades opwerpen om patiënten te weren, ik vind dat echt schokkend'

De locatie van Fivoor in Bilthoven.
De locatie van Fivoor in Bilthoven. © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
De Bilt - De Bilt maakt het moeilijker om in de gemeente nieuwe klinieken te openen voor het behandelen van mensen met een psychiatrische stoornis. In een besloten raadsvergadering werd dinsdag het besluit genomen dat nieuwe initiatieven voortaan alleen een vergunning krijgen als de gemeenteraad instemt met een wijziging van het bestemmingsplan. Aanleiding voor de actie lijkt de komst van een kliniek van zorginstelling Fivoor naar Bilthoven. Bestuurder Erik Masthoff van Fivoor reageert verbaasd: "Als gemeentes, of het nu De Bilt is of een andere gemeente, voorzieningen gaan treffen om bij voorbaat al barricades op te werpen om patiënten te weren: dat vind ik echt schokkend, ik heb er geen ander woord voor."
Fivoor heeft op dit moment nog meerdere klinieken op het terrein van de voormalige Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder, op nog geen twee kilometer afstand van de gemeente De Bilt. Maar de zorginstelling moet hier weg en is dus dringend op zoek naar nieuwe zorglocaties. En dat gaat moeizaam, legde Fivoor-bestuurder Erik Masthoff in april uit aan RTV Utrecht: "Ik ben al vier jaar aan het zoeken en het lukt alsmaar niet. Bij elkaar opgeteld heb ik wel twintig routes uitgezet, maar allemaal leiden die tot niets."
Fivoor wist wel één nieuwe locatie te vinden: in een voormalig klooster op bedrijventerrein Berg en Bosch in het dorpje Bilthoven in de gemeente De Bilt. Daar arriveerden in januari de eerste patiënten in de nieuwe kliniek met de naam Wier.
In de open instelling worden rond de 28 mensen verzorgd met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische stoornissen of gedragsproblemen. 20 tot 30 procent van hen heeft strafbare feiten gepleegd, van diefstal tot zwaardere delicten. Er zitten volgens de zorginstelling geen patiënten bij die een zedendelict hebben gepleegd.

Impact

Maar de komst van de kliniek van Fivoor viel slecht in Bilthoven. Omwonenden, bedrijven op het bedrijventerrein en de naastgelegen school voor speciaal onderwijs vonden dat ze niet goed waren geïnformeerd.
Fivoor-bestuurder Erik Masthoff leek in april te erkennen dat dit beter had gekund. "Achteraf bezien hebben we bijvoorbeeld de impact van onze komst naar De Bilt onderschat. We hadden veel eerder samen met de gemeente in gesprek moeten gaan met omwonenden. We willen zo open mogelijk met de omgeving communiceren. Het is niet onze bedoeling om ergens stiekem een kliniek neer te zetten."

Bestemmingsplan

Toch lijkt die angst precies de reden te zijn dat De Bilt nu, in een besloten vergadering, de komst van nieuwe forensische zorginstellingen moeilijker maakt. Moeilijk, maar niet onmogelijk, schrijft wethouder Anne Marie 't Hart in een verklarend persbericht. "Het voorbereidingsbesluit zorgt voor een 'pauzeknop' waardoor nieuwe initiatieven tot forensische zorg voorlopig niet kunnen worden vergund in het buitengebied, in afwachting van de wijziging van de bestemmingsplannen."
Vanaf nu moet in de gemeente, voordat een kliniek zoals bijvoorbeeld Fivoor zich kan vestigen, eerst het bestemmingsplan worden aangepast. Zo'n wijziging kan pas na goedkeuring van de gemeenteraad, legt de wethouder van GroenLinks uit. "Dit geeft grip op de ontwikkelingen om als gemeente zorgvuldig na te gaan óf en zo ja, waar, forensische zorg in onze gemeente zou passen. Het college zal een bestemmingsplanwijziging voorleggen aan de gemeenteraad."
Erik Masthoff van Fivoor laat woensdagavond in een reactie weten de tactiek van de gemeente verre van chic te vinden. "Nu lijkt het erop dat deze gemeente bij voorbaat barricades opwerpt om te voorkomen dat we er met meer onderdelen naartoe gaan. Als dat zo gaat, kunnen we wel stoppen met onze klinieken. En dat is een serieus probleem want dan gaan mensen die zorg nodig hebben en die een gevaar vormen voor de samenleving niet in een kliniek zitten... maar vrij rondlopen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.