Hoe deelt verslaggever Jiri 'zijn' bos met een wolf? 'Ineens staat er schrikdraad rond de schaapskooi'

© RTV Utrecht
Zeist - Rond de schaapskooi bij landgoed Heidestein staat een hek om wolven te weren. Nadat Utrechts Landschap begin juni een schaap dood en andere schapen gewond aantrof, is hun 'wolvenplan' in werking gezet. De schaapskooi heeft nu zes schapen minder.
"Wij zouden daarmee kunnen leren leven, maar we weten nog niet hoe het publiek daarmee zou kunnen leren leven." Dat zegt Martijn Bergen, regiohoofd bij Utrechts Landschap. "Wij zorgen nu voor onze huisdieren zoals het hoort. Ik noem ze huisdieren, want dat is wat het zijn. Ze staan achter een hekje."
RTV Utrecht verslaggever Jiri Glaap woont naast het bos in Zeist waar de schapen zijn gedood. Hij zag het wolvenhek van de een op andere dag verschijnen en merkte dat hij anders door het bos liep.
Faunaorganisatie BIJ12 doet nog onderzoek naar de bijtwonden van de schapen. Daardoor kunnen ze vaststellen door welk dier ze zijn gebeten en of het dezelfde is. Utrechts Landschap is voorzichtig maar durft al wel op de zaken vooruit te lopen. Het was een wolf.
Bergen denkt dat bij een van de incidenten een klein groepje schapen in hun slaap is overvallen: "Alle vier zijn tegelijk aangevallen. De wolf is niet achter ze aan gaan rennen. Dat is totaal inefficient voor een rover." Bij een andere aanval zijn twee schapen gebeten.
In de provincie Utrecht is wel vaker een wolf gezien, maar zeker de afgelopen maand wordt een jonge wolf gezien op de Heuvelrug en de bossen rond Zeist. In een bos nabij Doorn stuitte Ruud op een wolf. Het filmpje dat hij maakte is inmiddels vaak gedeeld in media en op sociale media.
Daarin is te zien hoe de jonge wolf aan zijn hond snuffelt. Ruud: "Ik herkende het gelijk. Hij had geen halsband, er was geen baasje in de buurt. Maar ik merkte ook gelijk dat er geen gevaar was. Geen enkel moment heb ik gedacht dat er dreiging was. Volgens mij heb je dat bij dieren snel, dat je elkaar toch aanvoelt."
Ruud loopt nog altijd met zijn hond door de bossen en hoopt dat hij de wolf nog een keer tegenkomt. Zo bijzonder vond hij die ervaring "Het was fascinerend, de kans dat je 'm ziet is zo klein."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.