Langs de Hollandse Waterlinies: hoe we de vijand buiten de deur wisten te houden

© RTV Utrecht
Wijk bij Duurstede - Laten we onze provincie eens in gedachten - of gewoon via Google Maps - vanuit de lucht bekijken. Veel polders en water he?! Een groot deel van dat water en land werd in de tijd van de Hollandse Waterlinies gebruikt als verdedigingslinie. Een ingenieus, maar eigenlijk ook heel simpel principe.

Inunderen

Al eeuwenlang hield het systeem van inpolderen onze voeten droog. Maar diezelfde polders konden we in geval van oorlogsdreiging ook juist extra nát maken. Het zogenoemde inunderen. In een korte periode kon zo een groot gebied vollopen met een laag water van pak 'm beet een centimeter of 40 tot 60 diep. Te diep om doorheen te lopen, al helemaal als je ook nog bepakking en paarden had, maar te ondiep om door te varen.

Deze weken zendt RTV Utrecht in samenwerking met NH Nieuws, Omroep Brabant en Omroep Gelderland de serie ‘Langs de Hollandse Waterlinies’ uit. In 12 weken nemen we u mee dwárs door het gebied van de Hollandse Waterlinies. Een serie vol geschiedenis, innovatie, cultuur en natuur! We hoppen van voor publiek gesloten natuurforten naar indrukwekkende waterwerken en van culturele hotspots naar inundatievelden.

Met de komst van de vliegtuigen verloren de inundatievelden hun waarde. De Duitsers konden er in de Tweede Wereldoorlog immers gewoon overheen vliegen. Maar wat blijkt: die eeuwenoude velden hebben nu een nieuwe, belangrijke functie: waterberging!

Polder Blokhoven

Zo ligt vlakbij Fort Honswijk - in Schalkwijk, een dorp bij Houten - het inundatiegebied Blokhoven. Een gebied dat begin mei 1940 daadwerkelijk onder water werd gezet om de Duitsers de doorgang te bemoeilijken. Ook in 1945 werd het gebied onderwater gezet. Nu door de Duitsers. Zo voorkwamen ze dat het gebied een landingsplek voor geallieerden werd. Tegenwoordig is polder Blokhoven een waterbergingsgebied. Bij aanhoudende plensbuien kan 23.000 kubieke meter van het overtollige water uit de buurt van Schalkwijk - even voor het beeld: dat zijn 10 Olympische zwembaden vol - naar de polder gevoerd worden. Daar wordt het opgevangen in de voormalige inundatievelden. Droge voeten voor de Schalkwijkers, een bijzonder nieuw natuurgebied voor vogels en recreatiemogelijkheden voor de omwonenden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.