Buurtsuper van Henk gered dankzij massale steun inwoners Baambrugge: ‘Dit is grandioos’

Baambrugge - Baambrugge haalt opgelucht adem, want het kleine dorpje bij Abcoude behoudt z'n enige supermarkt. En dat komt onder meer doordat inwoners zélf de vakken gaan vullen en kassadiensten draaien. "Ik sta overal voor open."
Terwijl de buurtwinkel in Baambrugge volstaat met klanten krijgt de 39-jarige Steven Boerema uitgelegd hoe de kassa werkt. "Kan ik gewoon gaan scannen?", vraagt hij. Wat onwennig scant hij een pak wraps en maakt ondertussen een praatje met een jonge vrouw met kinderen. Steven is één van de 80 vrijwilligers die de kleine buurtsuper straks draaiende moet gaan houden. "We vinden het belangrijk dat deze winkel blijft bestaan dus daarom moeten we daar allemaal een beetje inspanning voor leveren."
Grandioos
Dat gebeurde dan ook massaal. Toen duidelijk werd dat supermarkteigenaren Henk en Gerrie van der Wilt er mee op gingen houden en er geen opvolgers waren, kwam het dorp massaal in actie. De Vereniging Dorpsbelangen Baambrugge maakte samen met de inwoners een plan om hun enige supermarkt te behouden. Er kwam een inzamelingsactie waarbij ruim een ton werd opgehaald. Inwoners werden 'lid' van de supermarkt voor 75 euro per jaar. Het dorp zelf wordt als het ware eigenaar van de buurtsuper. En er wordt nog een subsidie aangevraagd bij de provincie, 25.000 euro, die bedoeld is om dit soort cruciale voorzieningen in de lucht te houden. De supermarkt in Baambrugge is gered.
"Dit is grandioos natuurlijk", zegt de huidige supermarkteigenaar Henk van der Wilt. Voor hem betekent het niet alleen dat hij nu een vaste huurder heeft voor het pand dat hij bezit, hij is ook blij voor het dorp. "Voor hetzelfde geld laat je het ombouwen tot appartementen, maar dan zit Baambrugge zonder winkel. Dat wilden we per se niet. Anders krijg je een dorp zoals Loenersloot, hier iets verderop. Beste mensen hoor, maar ze hebben geen winkel."
Baambrugge is niet het enige dorp in onze provincie dat met inspanning van de inwoners de supermarkt in de lucht houdt. Eerder hielden ook Nigtevecht en Nieuwer ter Aa hun enige voedingsmiddelenwinkel in de lucht. Dat doen de inwoners door zelf eigenaar te worden van hun buurtsuper en in de winkel te helpen. Ook werden er in voorgenoemde plaatsen subsidies aangevraagd en inzamelingsacties gehouden. In het Vechtdorp Vreeland wordt daar met interesse naar gekeken. Want ook daar dreigt de enige supermarkt te verdwijnen.
Ook het winkelend publiek op deze druilerige donderdagochtend reageert opgelucht. "Ik ben hier heel blij mee", vertelt een vrouw bij het koelvak. "Het houdt ons dorpje levendig. Ik maak ook gebruik van het PostNL-punt hier. Ik vind het gewoon een gezellig uitje."
"Wij zijn lid geworden", zegt een andere vrouw. "We helpen elkaar waar we kunnen. Ik vind het mooi dat iedereen in het dorp iets kan bijdragen en wij ook dus."
Spannende maanden
Henk en zijn vrouw Gerrie kunnen na bijna 30 jaar trouwe dienst eindelijk van hun pensioen gaan genieten. Al kan Henk nog niet helemaal afscheid nemen van 'zijn' supermarkt. Hij wordt ook vrijwilliger. "Een beetje bestelling rondrijden en zo." Daarbij blijven hij en z'n vrouw boven de winkel wonen. En de nieuwe winkel krijgt zijn naam. "Henks supermarkt gaat het heten. Heel leuk natuurlijk, had ik niet verwacht."
Komende maanden gaan spannend worden. Blijft de supermarkt in leven? Na dit weekend gaat de winkel voor een paar maanden dicht. De boel wordt grondig verbouwd en het assortiment wat verbreed. Er komt ook een koffiecorner, en schepijs in de zomer. In oktober opent de winkel dan weer z'n deuren en dan moet er flink worden geshopt bij de enige supermarkt van Baambrugge. De initiatiefnemers mikken op een omzet van 750.000 euro om de zaak rendabel te houden.
Vrijwilliger Steven heeft er wel zin in. Naast zijn drukke baan zal hij hier regelmatig te vinden zijn. "De kassa, het vullen van de schappen, het wegen: ik sta overal voor open."