Forse toename explosieven in Midden-Nederland: nu al meer dan in heel 2022

© Koen Laureij
Provincie Utrecht - Er zijn nu al in regio Midden-Nederland meer explosies gemeld bij de politie dan in heel 2022. In deze regio zijn er nu al 33 incidenten gemeld, ten opzichte van de 31 van vorig jaar. Voor het hele land voorspelt de politie zelfs een mogelijke verdubbeling van het aantal explosies tegen het einde van het jaar.
De cijfers van de politie komen van het Landelijk Forensisch Coördinatie Team (LFCT). Zij houden het aantal explosieven bij en stellen dat er op 4 juli 2023 al 303 incidenten met explosies zijn geweest in heel Nederland. Dat waren er vorig jaar 325.
De explosieven komen vaak groot in het nieuws. Recentelijk werd in Utrecht nog aan een pand in de wijk Lombok een explosief gevonden.

Afschrikken en openbreken

De LFCT houdt bij wat voor explosieve incidenten het zijn. In de meeste gevallen, 19 keer in Midden-Nederland, gaat het om aanslagen. De politie meldt: "Analyse van het fenomeen laat zien dat vaak een drugsgerelateerd crimineel conflict de achterliggende oorzaak is."
De politie ziet dan ook een verschuiving van schietincidenten naar explosies, én een toename van zelfgemaakte explosies. In die zelfgemaakte bommen zit flitspoeder, wat ook in Cobra's zit. "Dit flitspoeder heeft een enorme explosieve kracht en wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld geldautomaten mee op te blazen. Soms worden ijzeren brievenbussen door de explosie letterlijk aan flarden gescheurd."
Opvallend is ook dat er nog zo weinig gewonden en doden zijn gevallen door de zelfgemaakte explosieven.

Pakkans

Degene die een explosief laat afgaan heeft een relatief hoge pakkans, laat de politie weten. "We werken met man en macht om verdachten aan te houden bij dit soort excessief geweldsincidenten. En met succes. De vraag is niet ‘of’ maar wanneer we je aanhouden," zegt districtschef uit Rotterdam-Zuid Wim Hoek
De politie ziet ook dat de verdachten van de explosieven vaak minderjarig zijn. Via sociale media krijgen zij de opdracht om een explosief te plaatsen en af te laten gaan, vaak zonder dat ze weten waarom of voor wie de bom bedoeld is.
En als ze gepakt worden, zijn de straffen fors. Het OM kan maximaal twee jaar jeugddetentie eisen.

Buiten de regio

Behalve Midden-Nederland zijn er nog een aantal regio's waar het aantal explosies al flink boven het aantal van vorig jaar zit. Van de vastgestelde 303 explosies waren er 96 in Rotterdam. In 2022 waren er 65 incidenten in Rotterdam.
De regio met meeste explosies vorige jaar was Amsterdam, waar er 127 ontploffingen waren. Daar zijn in de eerste helft van 2023 al 91 explosies geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.