Raad van State hoopt in het najaar met uitspraak te komen over toekomst Paleis Soestdijk

Baarn - De Raad van State doet niet eerder dan het vierde kwartaal van dit jaar uitspraak over de toekomst van Paleis Soestdijk. De bezwaarmakers hebben hierover afgelopen week een brief gekregen. Hiermee gaat de duur van de slepende zaak naar anderhalf jaar. Er zijn elf verschillende bezwaren tegen het bestemmingsplan van de gemeente, van geluidsoverlast tot natuurschade en verkeersdrukte.
Een woordvoerder van de Raad van State bevestigt dat de partijen met een brief op de hoogte zijn gesteld. "De uitspraak is gewoon nog niet af, we hebben meer tijd nodig voor nader onderzoek. We moeten een gedegen, zorgvuldige uitspraak doen. We zijn tenslotte de laatste rechter. We gaan er alles aan doen in het vierde kwartaal van dit jaar een uitspraak te doen."
Tegenstanders van de bouwplannen van Paleis Soestdijk maakten in februari vorig jaar bekend naar de Raad van State te stappen. Dat was kort nadat de gemeente Baarn het nieuwe bestemmingsplan voor het paleis had aangenomen. De partijen willen dat de hoogste rechter het raadsbesluit ongedaan maakt. De zitting diende op 17 april van dit jaar. Normaal gesproken komt de Raad van State met een uitspraak zes tot twaalf weken na de zitting, maar dat gaat dus nu langer duren: "Het gaat namelijk om een ingewikkelde zaak".
Honderdduizenden bezoekers
Doordat de gemeenteraad van Baarn instemde met het nieuwe bestemmingsplan kan de commerciële eigenaar, de MeyerBergman Erfgoed Groep, zijn plannen verder gaan uitwerken. Maar dat wil de eigenaar pas doen als de Raad van State geen bezwaren meer ziet. Van de plannen die de eigenaar met het paleis heeft - 'Made by Holland', een podium voor innovatief en ondernemend Nederland - worden 325.000 bezoekers per jaar verwacht. De evenementen kunnen als Baarn een vergunning afgeeft nog eens 200.000 bezoekers opleveren. Ook moeten er luxe appartementsgebouwen komen, die nodig zijn voor de financiering van de renovatie van het paleis.
Omwonenden en natuurorganisaties vinden dat de bouw van die bijna honderd woningen op het landgoed de bijzondere natuur te veel aantast en willen dat de hoogste bestuursrechter er een stokje voor steekt. Bovendien voelen zij zich genegeerd door het Baarnse gemeentebestuur en hopen bij de Raad van State wel gehoor te vinden. Paleis Soestdijk is erfgoed van nationaal belang, vinden de critici.
Genegeerd voelden omwonenden zich vorige week ook, toen de gemeente akkoord ging met een dubbel aantal toeschouwers bij optredens van BLØF en Bouke & The Elvis Matters op Paleis Soestdijk. Daarover gaan ze morgen met de burgemeester in gesprek.
Soestdijk maakt deel uit van Natuurnetwerk Nederland. In dit netwerk mag de natuur niet worden aangetast. Omdat het in de bossen rond het paleis heel lang heel stil is geweest, leven er allerlei bijzondere soorten, zoals de ringslang, de ransuil en de das. Volgens de bezwaarmakers deugt er van alles niet aan beschermende maatregelen die voor flora en fauna zijn opgesteld. Ook de berekening van de stikstofuitstoot en milieuhinder door bewoning klopt niet, zeggen bijvoorbeeld Natuurmonumenten, de Natuur en Milieu Federatie Utrecht en Het Utrechts Landschap.