Bedenker Urban Chess Courts heeft nieuwe schaakmissie: 'Meer girl power is nodig'

Een gepensioneerde schaakster en jonge tegenstander aan de schaaktafel in het Máximapark.
Een gepensioneerde schaakster en jonge tegenstander aan de schaaktafel in het Máximapark. © Jesús Medina Molina
Provincie Utrecht - Pionnen, paarden, lopers, torens, een dame en koning: bij het schaken staan de stukken vaak centraal. Toch wil fanatiek schaker en Urban Chess-oprichter Jesús Medina Molina op Internationale Schaakdag verder kijken dan alleen de sport. Hij zet zich in om de denksport toegankelijker te maken voor meisjes en vrouwen.
"Schaaktafels zorgen voor verbinding tussen jong en oud, aan de schaaktafel is een praatje snel gemaakt", vertelt Medina Molina. Hij startte in 2018 met Urban Chess in het Utrechtse Máximapark. "We begonnen met drie schaaktafels en inmiddels staan er zeven, waarvan één rolstoeltoegankelijke tafel. Door de locaties in parken en op pleinen, worden mensen geactiveerd om naar buiten te gaan en een partijtje te spelen."
© Yolanda Funcasta
Inmiddels zijn er op 167 locaties in Nederland schaaktafels te vinden. In onze provincie zijn er behalve in Utrecht schaaktafels te vinden in Baarn, Bilthoven, Breukelen, Bunschoten-Spakenburg, De Meern, IJsselstein, Loenen aan de Vecht, Soest, Woerden en Zeist.

'Heel hip geworden'

Volgens Medina Molina kan schaken bijdragen aan "betere denkers". "Mensen die probleemoplossend kunnen denken, met een sterk ontwikkeld empathisch gevoel en met respect voor de ander. Dit zijn zaken die kinderen al meekrijgen in het schaakspel. Wat is de impact van je handelen? Hoe had je dit kunnen voorkomen? Er wordt niet alleen gekeken naar een specifiek gedeelte waar de actie plaatsvindt, maar het hele spel en alle factoren worden overzien."
Toch groeien maar weinig kinderen op met schaken, laat staan dat ze lid zijn van een schaakclub. Medina Molina: "Terwijl schaken positieve effecten heeft op de concentratie, op het brein en de schoolprestaties van kinderen. Publieke schaaktafels in de openbare ruimte maken het schaken zichtbaarder en toegankelijker voor kinderen. Er is tegenwoordig ook veel meer entertainment rondom schaken. Zo worden schaak-influencers door een heleboel jongeren gevolgd. Het is heel hip geworden."

Meer girl power

Als vader van twee dochters heeft Medina Molina de ambitie de genderkloof in de schaaksport te dichten. "Via de schaaktafels maken we schaken zichtbaarder en vanzelfsprekender, ook voor meisjes en vrouwen. De verhouding wereldwijd tussen meisjes/vrouwen en jongens/mannen in de schaakcompetitie is 1 op 10. Veel te laag; meer girl power in de denksport is nodig."
Hij ziet steeds meer jonge meiden en vrouwen aan de schaaktafel in het Máximapark, de bakermat van het Urban Chess, waar iedere zondagochtend met droog weer wordt geschaakt. "Oudere vrouwen zeggen wel eens: ik dacht altijd dat het te ingewikkeld was. Het blijkt dan toch mee te vallen, want binnen een uur kan je de basisregels begrijpen. Er is geen enkele reden om het niet te doen, we hebben ook een schaakbord voor blinden en rolstoeltoegankelijke schaaktafels. In essentie kan iedereen het dus leren."
Tot slot benadrukt de schaakfanaat het belang van jonge meiden "blijven enthousiasmeren" voor de denksport. "Op enig moment zie je dat ze na de basisschool interesse verliezen in schaken. Daarom zoek ik een bekende vrouw met een passie voor schaken die ambassadrice wil worden voor Urban Chess. Het hoeft niet per se een schaakster te zijn, zolang ze de passie voor schaken maar uitdraagt. Meiden moeten een rolmodel kunnen zien, zodat ze denken: het is cool om te schaken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.