Topdrukte bij Amersfoortse prijsvergelijker, wat te doen met je energiecontract?

© ANP
Provincie Utrecht - Met welk energiecontract kom je het voordeligst de winter door? Die vraag houdt veel mensen bezig, merken ze bij de Amersfoortse prijsvergelijkingssite gaslicht.com. "Het is nog nooit zo druk geweest, terwijl het hartje zomer is", vertelt oprichter Ben Woldring. "Dat laat wel zien dat Nederlanders ermee bezig zijn."
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder vandaag dat de energieprijzen op dit moment 37 procent hoger liggen dan een jaar geleden. Concreet betekent dat dat een gemiddeld huishouden jaarlijks 630 euro meer betaalt voor energie. Dus is het voor veel huishoudens belangrijker dan ooit het beste energiecontract af te sluiten.

Rondkijken

De hogere rekening komt volgens Woldring niet alleen doordat de energieprijzen hoger liggen. Ook de energiebelasting speelt een belangrijke rol. "Die is sinds januari veranderd. Het komt er feitelijk op neer dat de energiebelasting voor een gemiddeld huishouden met zo'n 400 euro per jaar is gestegen en dat hakt er behoorlijk in."
Toch is er wel iets te doen aan de hoge energiekosten, meent Woldring. "Het is slim om rond te kijken of het ergens goedkoper is. De gemiddelde rekening is met ruim 600 euro gestegen, maar het goede nieuws is dat je met een overstap bijna datzelfde bedrag kunt besparen ten opzichte van het prijsplafond."

Vast contract

De vraag waar veel mensen dan nog mee blijven zitten, is of je een vast of flexibel contract moet nemen. Het afgelopen jaar waren er vanwege de snelle stijging van de energieprijzen geen vaste contracten meer te krijgen, maar sinds afgelopen maand kan dat weer.
Woldring raadt dan ook een vast contract aan. "Niemand heeft een glazen bol, maar de verwachting is wel dat de prijzen komende winter weer gaan stijgen", legt hij uit. Dat zou betekenen dat je voordeliger uit bent met een vast contract.
Daarbij adviseert hij je contract niet voor een te lange periode vast te zetten. "Drie jaar is een behoorlijk lange periode. In die tijd kan op de energiemarkt veel gebeuren", zegt hij. "Ons advies is daarom één jaar vast."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.