Provincie Utrecht niet populair bij binnenlandse vakantieganger: 'Onbekend maakt onbemind'

Provincie Utrecht - Geen dure vliegtickets, lekker dicht bij huis en gewoon je eigen taal spreken: vakantie in eigen land is mateloos populair. Dat geldt alleen niet voor de provincie Utrecht, blijkt uit onderzoek. Op de ranglijst van aantrekkelijkste vakantieprovincies moet Utrecht het doen met een schamele tiende plek. Wat moet er gebeuren om van Utrecht wél een populaire vakantiebestemming te maken?
"We moeten eigenlijk wat meer laten zien hoe mooi de provincie is", zegt Anne Wouters van Utrecht Marketing. Die organisatie zet zich in om Utrecht op de kaart te zetten. Voorheen vooral de stad, maar tegenwoordig ook steeds meer de hele provincie. Dat doen ze samen met allerlei andere organisaties uit de regio. "Die samenwerking is de afgelopen jaren enorm gegroeid."
'Onbekend maakt onbemind'
Er gaat dan ook een hele hoop wel goed, valt op te maken uit het door onder meer de Universiteit Utrecht ontwikkelde onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Zo is Utrecht een plekje gestegen ten opzichte van vorig jaar, heeft de provincie de beste reputatie voor een dagje winkelen en is de gemeente Utrechtse Heuvelrug de op twee na meest aantrekkelijke vakantiegemeente van het land. "Er gaat dus ook genoeg goed", benadrukt Wouters.
Wat er goed gaat, laat volgens haar ook meteen zien water beter moet. Want Utrecht is volgens Wouters niet minder mooi of interessant dan bijvoorbeeld Gelderland, Drenthe of Limburg. "Utrecht heeft óók veel mooie natuur, alleen staan we er minder om bekend. En onbekend maakt onbemind."
Daar moet verandering in komen, vinden ze bij Utrecht Marketing. "Ik denk dat mensen bij de provincie als eerste denken aan de Utrechtse Heuvelrug en de steden Utrecht en Amersfoort. Maar we willen met zijn allen juist dat toeristen ook op andere plekken in de provincie komen, dat ze die plekken ook zien."
Toeristen spreiden
Bovendien is Utrecht nu vooral populair onder dagtoeristen. Bijvoorbeeld om te winkelen. De provincie is centraal gelegen en daardoor goed bereikbaar vanuit grote delen van het land. Maar liever zien ze bij Utrecht Marketing meerdaagse toeristen. "Die geven hun geld ook anders uit. Niet alleen in winkels, maar ook in musea, restaurants en hotels."
Bovendien hebben zij meer tijd om ook eens buiten de gebaande paden te gaan. Dus niet naar Utrecht-stad, maar bijvoorbeeld eens naar het Groene Hart. "Zodat het niet op sommige plekken heel druk is en op andere plekken uitgestorven."
Het klinkt misschien een beetje als wij van wc-eend, maar veel ontzettend mooie plekken zijn gewoon onderbelicht.
Het druist enigszins in tegen het advies van onderzoeker Hendrik Beerda. "Het zou wenselijk zijn om de hele streek Utrechtse Heuvelrug sterker te promoten. Hiermee kan het meerdaagse verblijf in de provincie sterk groeien", schrijft hij. Bij de regionale samenwerking zetten ze daar dus niet op in. Ze willen de provincie als geheel promoten en niet maar één onderdeel ervan.
Fietsprovincies
Maar hoe krijg je die toeristen op locaties die voor velen nu nog onbekend zijn? Als voorbeeld noemt Wouters het promoten van fietsroutes door de provincie. "Utrecht staat steeds meer bekend als fietsprovincie", legt ze uit. "Aan de hand van die routes willen we de mensen verleiden om ook eens andere stukken van Utrecht te verkennen. Die doen echt niet onder voor de bekendere locaties."
Ze wil er maar mee zeggen dat Utrechts lage notering in de ranglijst niet betekent dat er iets ontbreekt in de provincie. "Het klinkt misschien een beetje als wij van wc-eend, maar veel ontzettend mooie plekken zijn gewoon onderbelicht. Dat is jammer en het is onder meer aan ons daar verandering in te brengen."
Zelf heeft ze ook zo'n onbekend natuurgebied waar ze graag komt: de Kromme Rijnstreek. "Ik ben zelf geboren op de Utrechtse Heuvelrug, maar de Kromme Rijnstreek is écht heel anders. Met uitgestrekte landschappen, fruitboomgaarden en landgoederen. Dat is echt van het bezoeken waard."