Zelfbewoningsplicht in gemeente Houten: nieuwe huizen voor eigen inwoners

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Houten - De gemeente Houten voert een zelfbewoningsplicht in voor betaalbare huizen die in de gemeente worden gebouwd. Nieuwe woningen met een prijskaartje tot 355.000 euro mogen de eerste vijf jaar niet verhuurd of doorverkocht worden.
Daarnaast komt er, in uitzonderlijke gevallen, een anti-speculatiebeding: hiermee is het voor een nieuwe huisbezitter verboden zijn of haar woning snel te verhuren of door te verkopen.
Zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming zijn bedoeld om particuliere beleggers of verhuurders te weren, zodat zij woningzoekenden niet uit de markt drukken.

Duizenden nieuwe huizen

In Houten is veel vraag naar betaalbare koopwoningen en mede daarom besluit de gemeente er veel te bouwen. In een bericht daarover op de eigen website moeten dat er tot 2040 bijna vijfduizend (4750) woningen zijn. De gemeente omschrijft dat als "een grote uitdaging".
Een deel van die nieuw te bouwen huizen valt onder de categorie 'betaalbare koop'. Als een dergelijke woning binnen vijf jaar en zonder toestemming van de gemeente wordt doorverkocht, moet de koper een boete van 50.000 euro betalen.
Er zijn uitzonderingen op de regels voor zelfbewoningsplicht. Het gaat dan met name om bewoning door familieleden in eerste lijn, relatiebeëindiging, ernstige gezondheidsproblemen en verlies van werk.

De zelfbewoningsplicht die de gemeente Houten doorvoert is niet nieuw. Meerdere gemeenten in de provincie Utrecht hanteren een soortgelijk beleid en proberen daarmee voor de eigen inwoners op te komen. Amersfoort, Baarn, Houten, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Utrecht en Vijfheerenlanden namen in hun coalitieakkoord van 2022 iets op over het weren van pandjesbazen.

De gemeente Utrecht verhoogde vanaf juli dit jaar de prijsgrens van de opkoopbescherming. Daar mogen koophuizen goedkoper dan 587.000 euro niet meer direct worden doorverhuurd. De jaarlijkse aanpassing van de prijsgrens zorgt ervoor dat 60 procent van de koopwoningen in Utrecht onder de opkoopbescherming blijft vallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.