De regen zat? In de meest regenachtige stad van Europa hebben ze wel wat tips voor je

Regenachtig Bergen (l) en Eirik Berge (r).
Regenachtig Bergen (l) en Eirik Berge (r). © Visit Bergen / Anna T Takle / visitbergen.com
Provincie Utrecht - Het regent al de hele week en ook volgende week ziet er nat uit. En dat middenin wat een prachtige zomer had moeten worden: het is genoeg om een mens tot wanhoop te drijven. Want hoe kom je zoveel regenachtige dagen achter elkaar door? Als er één plek is waar ze dát weten, dan is het op de natste plek van Europa: de Noorse stad Bergen. Het antwoord? Een goede jas, de nattigheid leren omarmen en... iets dat 'opplett' heet.
Over regen weten ze alles in het Noorse Bergen. De pittoreske kuststad met zo'n 285.000 inwoners ligt in het westen van Noorwegen, waar het hoe dan ook al vrij regenachtig is. En de stad zit dan ook nog eens ingeklemd tussen zeven bergen die zorgen dat de buien nergens naartoe kunnen. Het gevolg: Bergen telt gemiddeld 230 regenachtige dagen per jaar.
Twee weken regen is écht niks. Het record in Bergen staat op 103 dagen regen op rij!
Eirik Berge, toerismewoordvoerder Visit Bergen
Eirik Berge heeft als medewerker van Visit Bergen de niet benijdenswaardige baan om toeristen over te halen een bezoekje te brengen aan de regenachtigste stad van Europa. Toch krijgt de man met de toepasselijke naam het voor elkaar om sympathiek te reageren als hij hoort over de situatie in Utrecht. Berge: "We leven oprecht met jullie mee. Maar twee weken regen is écht niks. Het record in Bergen staat op 103 dagen regen op rij!" Wel tekent hij aan dat het dan gaat om dagen met een regenbui, maar soms duurde die dus heel kort.
Volgens de toerismechef heeft Bergen haar status als regenhoofdstad van Europa volledig omarmd. "We zijn er trots op en proberen ons te focusen op de positieve kanten." Toch geeft ook hij toe dat er grenzen zitten aan het Noorse optimisme. "Soms zijn zelfs de locals de regen wel een beetje zat hoor, vooral in de zomer. Maar als het regent, is het vaak dus niet de hele dag. We hebben ook een boel zonnige dagen."
Alon Fellus is zo'n local die het weer zat is. De 31-jarige stand-up comedian verhuisde zeven jaar geleden vanuit Oslo naar Bergen. "Slechtste beslissing die ik ooit heb gemaakt", zegt hij met een grijns. "En eerlijk gezegd durf ik niet eens te zeggen dat het de regen is die de meeste impact heeft. Want het is zo koud dat ik hoe dan ook al liever binnenzit."
De tekst gaat door onder de foto.
Bergen heeft een museum, een aquarium, en veel regen.
Bergen heeft een museum, een aquarium, en veel regen. © Visit Bergen - Mathias Falcone Mathias

Opplett

Maar dan de reden dat we contact opnemen: hebben de Noren nog tips over hoe je twee weken aaneengesloten nattigheid overleeft? Toerismechef Eirik Berge trapt af: "Ik denk dat onze beste gewoonte is om voorbereid te zijn op het moment dat het ophoudt met regenen en de zon gaat schijnen." De truc is om bij de eerste kans meteen de deur uit te gaan. "We hebben hier zelfs een speciale term voor dagen dat het niet echt regent maar ook niet echt zonnig is. Dat noemen we 'Opplett': een bewolkte dag zonder regen. Dat zijn dus dagen om te genieten!"
Verder doorvragen levert ook wat praktische adviezen op. Berge: "De meeste Noren hebben in ieder geval één goede jas voor alle weertypes. Dat maakt de regen een stuk dragelijker. Ook zijn we altijd goed voorbereid door een paraplu mee te nemen, zelfs op zonnige dagen. Je weet maar nooit."
Ik weet vrij zeker dat Bergen vrij hoog op de lijst staat van plekken waar de meeste content van Netflix wordt gestreamd.
Eirik Berge, toerismewoordvoerder Visit Bergen
Ook comedian Alon Fellus noemt een goede paraplu en regenkleren als essentiële vereisten om te leven op een plek met zoveel regen. En hij heeft nóg een advies: "De beste tip is om gewoon een gamer te worden en nooit naar buiten te gaan."
Want wat blijkt: ook binnenblijven doen de Scandinavische regen-experts genoeg. Toerismechef Eirik Berge: "Ik weet vrij zeker dat Bergen vrij hoog op de lijst staat van plekken waar de meeste content van Netflix wordt gestreamd, helemaal tijdens de nattere periodes."

Omarm de regen

Maar het naar je zin hebben als het regent, komt volgens Berge vooral neer op psychologie. "Het belangrijkste aan wonen in Europa's meest regenachtige stad is om de regen te omarmen. Het zorgt er wel voor dat de lucht lekker vers is en dat de natuur prachtig groen is in de lente en zomer. We hebben hier ook gewoon vier seizoenen, alleen heb je soms in de lente en herfst vier types weer in een paar uur."
Tenzij je als je naar buitengaat een huis aantrekt, is het weer hier vaak écht niet te doen hoor.
Alon Fellus, stand-up comedian uit Bergen
Als uitsmijter serveert de toerismechef een klassieker. Berge: "We hebben ook een Noors gezegde 'Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær', wat zoiets betekent als: er is geen slecht weer, alleen slechte kleren!" Maar gevraagd naar die beroemde Noorse uitspraak over het weer heeft stand-up comedian Alon Fellus wel wat aan te merken. "Tenzij je als je naar buitengaat een huis aantrekt, is het weer hier vaak écht niet te doen hoor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.