Op 30 borden tegelijk dammen: Martijn oefent in IJsselstein voor wereldrecord

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
IJsselstein - Niet één, niet twee, maar dertig wedstrijden tegelijk. Damgrootmeester Martijn van IJzendoorn was gisteravond in IJsselstein om alvast te oefenen voor zijn wereldrecordpoging. Slechts een paar seconden blijft hij bij ieder bord staan, zo hard liep hij door de zaal heen. "Het is goed oefenen hier in IJsselstein, want het niveau in deze club is echt wel hoog."
Stel je voor: een zaal met dertig tafels en evenveel damborden, klokken en stoelen. En dertig deelnemers die één voor één de damstenen rechtzetten. "Het moet effe mijn eigen bordje worden, als je snapt wat ik bedoel", zegt een deelnemer. Het startsein klinkt en dan zie je de 26-jarige wereldtopper Martijn langs die borden vliegen. "Dan weet je dat je bij een bijna-wereldrecordpoging bent", knipoogt een bezoeker van de wedstrijd.
Het gebeurt de damclub Zenderstad in IJsselstein inderdaad niet al te vaak, dat ze dammen tegen de nummer vijf van de wereld. "Hij is écht heel goed", klinkt het. Evenals: "Alleen toen ik nog klein was, kon ik van hem winnen." Wat overigens niet betekent dat ze hem zomaar laten winnen, uiteraard. "Ik heb vooraf lekker veel online geoefend", klinkt er vanachter een van de damborden. "En verder weet ik het niet hoor, misschien rolt-ie me gelijk op."
Zo vliegt wereldtopper Martijn langs de IJsselsteinse damborden

Enorme focus

Tijdens de wedstrijd is Martijn enorm gefocust, vertelt hij voor hij begint. Niet praten, gewoon dammen, is zijn devies. "Maar ik heb al gezien dat het niveau hier in IJsselstein best aan de hoge kant is. En dan tegen dertig mensen tegelijk, hè. Dus dat is best een uitdaging. Ik verwacht dat ik er wel eentje verlies, eigenlijk."
Eentje van de dertig verliezen, valt wel mee, zou je zeggen? Martijn begint te lachen. "Ha, ja, maar ik ga altijd voor de winst. En ik ben hier ook met een doel: om te testen of ik die wereldrecordpoging straks ook aan kan. Want je snapt: je moet wel oefenen of je echt iedere vijf seconden kan wisselen van speelbord."

Wereldrecord nu nog van een Rus

Over de recordpoging gesproken: die test hij halverwege september. Het wereldrecord simultaan dammen (op tijd) staat namelijk nu nog op naam van de Russische oud-wereldkampioen Alexander Georgiev. Hij speelde toen tegen 45 spelers tegelijk; Martijn gaat het over een paar weken tegen vijftig man proberen.
De avond eindigde voor hem overigens prima: hij verliest er - zoals hij al verwachtte - slechts eentje. Maar dat maakte veel spelers van tevoren eigenlijk niet uit. "Het is sowieso leuk dat hij IJsselstein als oefenronde kiest. Snap ik ook wel hoor, want de sport leeft hier nog enorm", aldus een deelnemer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.