IJsselstein en Leusden teruggefloten door ministerie: inkomenstoets voor huishoudelijke hulp is 'onwettig'

© ANP
IJsselstein - Waar het beleid van IJsselstein en ook Leusden eerst nog werd gedoogd, trekt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nu een grens. Gemeenten moeten stoppen met een inkomenstoets voor de huishoudelijke hulp, meldt de Volkskrant. Het mag dan wel landelijk beleid gaan worden, maar tot die tijd is het onwettig.
"Zo'n inkomensgrens stellen mag nu niet van de wet", zegt de woordvoerder van demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie, zorg) tegen de Volkskrant. "Gemeenten moeten daarmee stoppen."
Eerder schreef RTV Utrecht al over hoe IJsselstein en Leusden gebukt gingen onder de enorme aanvraag van huishoudelijke hulp via de gemeente. Die plotselinge stijging was een direct gevolg van de invoering van nieuw beleid in 2019. Elke hulpbehoevende mag daarmee bij zijn gemeente om huishoudelijke hulp vragen voor een bedrag van 19 euro per maand, ongeacht het inkomen.
De stijging van het aantal aanvragen drukt niet alleen flink op de begroting van gemeenten, ook de hulpbehoevenden zelf hebben er last van. De combinatie van personeelstekort en de enorme vraag maakten dat nieuwe aanvragers tot een half jaar op een wachtlijst kwamen te staan - langer dan houdbaar is voor veel van deze mensen.

Gemeenten op landelijk beleid vooruit

Daarom voerde Leusden in februari 2021 al een inkomenstoets in. Het duurde iets langer voor het probleem landelijk werd erkend, maar ook staatssecretaris Van Ooijen kondigde eind vorig jaar nieuwe regelgeving aan. Daarmee moeten hulpbehoevenden met een hoger inkomen weer een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gaan betalen. Maar die gaat pas op zijn vroegst in 2026 in. Dat duurde IJsselstein te lang. Sinds januari wordt daar ook een inkomenstoets gehanteerd.
Dat werd in Den Haag lang gedoogd, want zij begrepen het probleem. Maar wettig is het niet, en nu heeft zowel in Leusden als in IJsselstein iemand een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente over hun onrechtmatige afwijzing. In Leusden werd de aanklager in het gelijk gesteld. De gemeente ging in hoger beroep en daar is nog geen uitspraak over gedaan. Ad van Oers (77) uit IJsselstein hoort uiterlijk 21 augustus van de rechter of hij gelijk krijgt.
Nu die twee rechtszaken lopen voegt het ministerie zich bij het eerdere oordeel van de rechter. ‘Gemeenten mogen bij hun beoordeling of een inwoner ondersteuning nodig heeft niet diens financiële situatie betrekken’, zegt de woordvoerder tegen de Volkskrant.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.