Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht verlengen laag collegetarief voor Oekraïeners wel

© RTV Utrecht / Marloes Sollie
Utrecht - De Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Utrecht (HU) geven gehoor aan de oproep van demissionair onderwijsminister Dijkgraaf om het collegetarief voor Oekraïense studenten laag te houden. Vorig jaar werd het tarief voor Oekraïeners verlaagd naar het tarief dat Nederlandse studenten ook betalen. In tegenstelling tot vorig jaar komt de rekening van die korting dit keer niet bij de overheid, maar bij de onderwijsinstelling zelf te liggen.
Nederlandse studenten betalen komend jaar 2314 euro collegegeld. Dat is het wettelijke collegetarief. Internationale studenten moeten in veel gevallen het instellingscollegegeld betalen, het veel hogere tarief voor studenten van buiten de Europese Economische Regio. Voor de meeste studies komt dat neer op een bedrag tussen de 8000 en 15.000 euro per studiejaar.
Vorig jaar maakte de overheid 3,5 miljoen euro beschikbaar voor de tijdelijke noodsteun. Dit jaar niet. Dijkgraaf zegt dat er voor de nieuwe instroom maatwerk geboden zou kunnen worden. Eerder deed hij dat voorstel al in de Tweede Kamer. Hij doet "een beroep op de instellingen om hier welwillend tegenover te staan".

Hetzelfde tarief als Nederlandse studenten

De Universiteit Utrecht heeft besloten om nieuwe en zittende Oekraïense studenten ook het komende jaar het wettelijk collegetarief te laten betalen, omdat de oorlog nog voortduurt. Komend studiejaar wordt dit opnieuw bekeken voor studiejaar 2024-2025.
De UU is het alleen niet eens met de bekostiging. "Ondanks dat de Universiteit Utrecht gehoor geeft aan deze oproep, vinden we net zoals de andere Nederlandse universiteiten dat de kosten voor deze verlaging door de overheid betaald zouden moeten worden." Acht van de dertien universiteiten in Nederland verlengen de korting daarom niet.
Ook de HU hanteert komend studiejaar dus een lager collegetarief voor Oekraïense studenten. "We hebben voor deze groep studenten, en andere groepen studenten die hulp goed kunnen gebruiken, een profileringsfonds beschikbaar", laat de HU weten.
De financiering komt uit een speciaal profileringsfonds. "Wat ons betreft ondersteunen we iedere student die het nodig heeft met extra middelen en begeleiding. Voorlopig is ons fonds afdoende genoeg, mocht dat in de toekomst anders worden dan zullen we wellicht andere keuzes gaan maken", aldus de HU.

Vluchtelingen uit andere landen

De korting van de UU geldt niet voor andere studenten die gevlucht zijn voor oorlog of andere onveilige situaties. Het demissionair kabinet heeft besloten dat vluchtelingen die in afwachting van een verblijfsvergunning zijn, gezien moeten worden als ‘internationale studenten’. Hierdoor moeten bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen het instellingscollegegeld betalen.
Een woordvoerder van Tilburg University, waar de korting niet wordt verlengd, zegt tegen de NOS dat de universiteit geen onderscheid wil maken tussen studenten uit verschillende crisisgebieden. De UU biedt vluchtelingstudenten wel de kans om gratis cursussen te volgen via InclUUsion.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.