Dit weekend kans op vallende sterren: "Kijk vooral richting het noordoosten"

© Twitter / NASA
Utrecht - Dit weekend worden er in Nederland tientallen vallende sterren per uur verwacht. Met een beetje geluk kunnen dat er wel tot 65 per uur zijn. De sterrenregen is het jaarlijkse hoogtepunt in augustus.
De meeste mensen hebben het over vallende sterren. Toch is die naam volgens onderzoeker en docent sterrenkunde Marc van der Sluys van de Universiteit Utrecht misleidend, want het gaat hier helemaal niet om sterren die naar beneden vallen. "Het gaat om hele kleine steentjes die door de ruimte bewegen en in botsing komen met de aardatmosfeer. Dit gaat met snelheden van 200.000 kilometer per uur", legt Van der Sluys uit. "Door die hoge snelheid licht de lucht op. Wat we zien is het gloeien van de lucht door dat steentje."
De meteoren lijken allemaal vanaf een punt te komen. Dat punt is het sterrenbeeld Perseus, om die reden wordt dit ook wel de meteorenzwerm Perseïden genoemd, vertelt de onderzoeker. "Het beste moment om ze te spotten is komende nacht tussen 03.00 en 04.00 uur. Als je dan richting het noordoosten kijkt, zie je de meteoren."

Zwerm met steentjes

Jaarlijks komt de meteorenregen op 13 augustus. "Dit heeft te maken met de aarde die in een baan om de zon beweegt. Elk jaar rond dezelfde tijd komt de aarde door die zwerm met steentjes heen", legt Van der Sluys uit. Toch zal dit verschijnsel niet voor altijd half augustus te zien zijn. "Die baan met steentjes verschuift, maar wel heel langzaam. Dat gaat nog wel 100 jaar duren verwacht ik."
De onderzoeker en universitair docent heeft voor liefhebbers van de sterrenhemel een website gemaakt. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen daarop teruglezen op welk moment er iets bijzonders te zien is. "Ik laat dan weten waar ze moeten kijken als er een verschijnsel voorkomt", vertelt Van der Sluijs. "Als je daar aanwijzingen over krijgt, is de kans groter dat je het waarneemt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.