Deze docenten zien interesse in tantra stijgen: 'Waarschijnlijk door populariteit B&B Vol Liefde'

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
Provincie Utrecht - Zonnevlechten, wichelroedes, tempel-healings, minimaal 8 seconden lang knuffelen en het vinden van je 'purpose'. In het populaire televisieprogramma B&B Vol Liefde speelt spiritualiteit dit seizoen een grote rol en komt onder meer tantrische dans voorbij. Op social media levert het grapjes op over 'tantra-zwevers', maar het programma blijkt ook nieuwsgierig te maken: tantradocenten in de regio zien dat hun workshops steeds populairder zijn.
In B&B Vol Liefde zoeken acht Nederlandse eigenaren van buitenlandse B&B's een partner. Begin juli begon het derde seizoen van het programma en volgens RTL worden alle records gebroken. Een onderwerp dat veel aan bod komt én volop besproken wordt op social media is spiritualiteit. Al is het maar omdat de deelnemers en hun liefdeskandidaten zelf nogal moeite hebben om het woord uit te spreken.
Onder anderen bij deelnemer Walter is spiritualiteit een belangrijk thema. Hij biedt bij zijn B&B in Frankrijk workshops en retreats, danst graag in zijn tempel en is geïnteresseerd in tantra. Zo ziet de kijker hem in één van de afleveringen een tantrische dans doen met één van zijn liefdeskandidaten, Anne.
"Oh wat heerlijk", zegt de Utrechtse trantradocent Wendy Doeleman lachend als ze het fragment bekijkt. Ze herkent tantra "deels wel, deels niet" in de dans. "Het werken met energie, met je lichaam, het vragen van consent. Dat is wel tantra. Maar er gaat hier ook een soort van 'moeten' uit. Anne moet zich van Walter overgeven. Terwijl, in tantra mag je loslaten. Als ik tijdens een workshop tegen mijn klanten zeg: 'jullie moeten je overgeven', ja dat werkt niet."

Meer interesse, volle workshops

Sinds de start van het programma, ruim zes weken geleden, verdubbelde het aantal bezoekers van de website tantrawijzer.nl, ziet Wendy, die voorzitter is van die website. Ze geeft zelf bij Bliss Your Body workshops waarin je kennis kan maken met tantra. Die workshops zaten eerder ook uiteindelijk wel vol, maar dit jaar ging het wel heel erg snel met alle opties die ze biedt. "Ja, ik kan het natuurlijk niet bewijzen maar ik denk zeker dat het komt door de populariteit van het programma. Ik zal het eens vragen als ik straks de eerste workshop geef!"
Ook Timo Jansen uit Zeist, tantradocent bij The New Tantra, ziet meer interesse in zijn workshops. "Vroeger kreeg je de vraag: tantra, wat is dat? Is dat iets met yoga? Nu hebben mensen er vaak iets over gelezen of gezien. Er zijn steeds meer mensen die ernaar vragen en die naar de workshops komen."

Stigma

De spirituele deelnemers van B&B Vol Liefde komen er niet altijd even goed vanaf op social media. Ze worden meer dan eens gezien als zweverig. Timo begrijpt die reactie wel. "Je ziet toch mensen een beetje raar doen, met de handen op afstand met energie werken. Je ziet mensen met dreadlocks, een lange soepjurk. Sommigen zien er enigszins onverzorgd uit. Het is een heel stereotype beeld van mensen die aan tantra doen. Terwijl, het hoeft er niet zo uit te zien."
Ook Wendy denkt dat het voor een groot deel van de mensen ongemakkelijk is om naar de afleveringen te kijken. "Voor een overgroot deel van Nederland is het voelen van energie, het aanraken óf intiem dansen met iemand niet iets waar men mee bezig is. Ik denk dat wij in een cultuur leven van: doe maar normaal dan doe je al gek genoeg." Volgens Wendy is tantra overigens helemaal niet zweverig. "Sterker nog, ik vind het juist heel concreet. Je bent met je lichaam bezig, niet zozeer met je hoofd."
In deze video vertellen Wendy en Timo over het B&B-effect in de tantrawereld. (De tekst gaat verder na de video)
Er zijn verschillende stromingen binnen de tantra, vertellen Wendy en Timo. Tantra in één zin omschrijven kan dan ook niet, zegt Wendy. Er is een klassieke stroming die meer op jezelf is gericht, legt ze uit. Timo zit meer in de Westerse stroming die gaat over intimiteit, contact en seksualiteit. Wendy combineert de Westerse stroming met klassieke tantra.
Ze geeft workshops om kennis te maken met tantra. Je staat dan nog aan het begin en je leert er ontspannen, je lichaam bewegen, je doet ademhalingsoefeningen en áls je dat wilt kan je oefeningen doen met aanrakingen. "Maar alleen met de handen boven of op de kleren." Vanuit kennismaking kan je verder stromen, zoals Timo. Hij past tantra toe op seksueel vlak. In beide gevallen is consent een belangrijke factor; een deelnemer doet alleen maar dingen waar hij of zij achter staat.

Verrijking van het leven

Voor beiden geldt dat tantra hen in het leven veel heeft gegeven. Wendy is veel meer kanten van haar lichaam gaan voelen. "Ik sta meer in contact met mijn lichaam waardoor intimiteit en seksualiteit veel fijner is worden."
Timo: "Tantra heeft mij enorm geconfronteerd met de manier waarop ik mijzelf tegenhield. Door de conditionering van mijn ouders en de samenleving over hoe je een relatie hoort te hebben, had ik daar een beeld bij gekregen. Daar legde ik zelf nog een aantal regels bovenop: ik wilde blondines, ze moest zo en zo oud zijn en dit gewicht hebben. Dat gaat allemaal de deur uit. Je gaat zelf helemaal ontdekken wat seksualiteit is. Ik was 27 toen ik begon met tantra, ik wou dat ik het veel eerder had gedaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.