Rechter zet streep door inkomenstoets huishoudelijke hulp, toch gaat IJsselstein er voorlopig mee door

Nog geen gelopen race
Wat gaat er mis met de Wmo?
Sinds 2019 betaalt iedereen, arm of rijk, hetzelfde bedrag van 19 euro per maand voor hulp via de Wmo. Die regel bracht gemeenten al snel in de problemen, vooral op het gebied van huishoudelijke hulp. Omdat het gaat om een bedrag van 'slechts' 19 euro meldden steeds meer mensen zich aan voor hulp in huis. Ook mensen die zelf een goed inkomen hadden en voorheen op eigen houtje hulp regelden. Immers, hulp via de gemeente was een stuk goedkoper dan wanneer je zelf hulp inschakelt. De wachtlijsten lopen daardoor fors op.
Wat valt wél onder de Wmo?
Maatwerkvoorziening is persoonlijke hulp. Het gaat bijvoorbeeld om een scootmobiel, huishoudelijke hulp of een aanpassing in huis (zoals een traplift). Maar ook 'Tafeltje dekje', een rolstoel en hulp bij de opvoeding van kinderen valt onder de Wmo. In overleg met de gemeente wordt dit soort maatwerk aangeboden. Bij deze voorzieningen betaal je een eigen bijdrage van maximaal 19 euro.
Wat valt niet onder de Wmo?
Wie een been breekt en tijdelijk krukken nodig heeft, moet dat zelf regelen via een thuiszorgwinkel. Dat gaat dus niet via de Wmo. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een douchestoel. Ook aanpassingen in een woning die niet van jezelf is (bijvoorbeeld een vakantiehuis of een caravan) vallen niet onder de Wmo. Persoonlijke verzorging (hulp met opstaan, douchen, aankleden, scheren, eten en drinken) wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet of de Rijksoverheid (Wet langdurige zorg).