Nergens is de wolf zo welkom als in Utrecht, maar aantal tegenstanders neemt toe

© Sjaak Hoogendoorn
Provincie Utrecht - Het aantal tegenstanders van de wolf is in de afgelopen anderhalf jaar gegroeid. Eind 2021 vond een kwart van de Nederlanders dat het roofdier niet thuishoort in Nederland, nu is dat een derde. Utrechters staan het meest positief tegenover de wolf: een kwart van de Utrechters is het dier liever kwijt dan rijk.
Dat blijkt uit cijfers van het ANP in samenwerking met het Kieskompas. Aan 9100 respondenten is de stelling "de wolf hoort wat mij betreft thuis in Nederland" voorgelegd. De uitkomst toont aan dat er landelijk heel verschillend wordt gekeken naar de terugkeer van het roofdier. Zo is ruim 54 procent van de Drenten geen fan van de wolf, terwijl dat in Utrecht maar 26 procent is.
Ook in Utrecht is dat percentage overigens gestegen: in december 2021 vond nog zo'n 21 procent van de Utrechters dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Naast Drenthe is de tegenstand vooral groot in de provincies Friesland en Gelderland.
Voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart legde het Kieskompas een vergelijkbare stelling voor: "in de provincie Utrecht is geen ruimte voor de wolf". Daaruit kwam een heel ander resultaat naar voren dan nu, namelijk dat zo'n van de 40 procent van de Utrechters het dier liever ziet wegblijven uit de provincie. Een deel van de provincie lijkt te vinden dat de wolf welkom is in Nederland, maar liever niet in Utrecht.

Wolvenplan

Na een afwezigheid van zo'n 150 jaar werd de eerste wolf in Nederland weer gespot in maart 2015. Drie jaar later vestigde het eerste dier zich definitief op de Veluwe. Inmiddels zijn er volgens BIJ12 vier wolvenroedels, vier wolvenparen en één solitaire wolf in ons land.
In de provincie Utrecht is ook meerdere keren een wolf gespot, al heeft het dier zich er tot nu toe niet gevestigd. In 2018 dook het eerste exemplaar op in Veenendaal. De laatste wolf werd begin gezien in de bossen bij Amerongen. Omdat het dier steeds vaker wordt gesignaleerd in de provincie, is het 'wolvenplan' ingesteld. Dat houdt in dat de wilde dieren intensiever in de gaten worden gehouden en dat zij zo snel mogelijk een zender krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.