Bezwaar tegen evenement op Paleis Soestdijk blijft nog weken liggen: 'Mosterd na de maaltijd'

De tuin van Paleis Soestdijk is volgend weekend het decor voor Wheels at the Palace.
De tuin van Paleis Soestdijk is volgend weekend het decor voor Wheels at the Palace. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn/Soestdijk - Bezwaren tegen een autofestijn bij Paleis Soestdijk worden pas na het evenement in behandeling genomen. Dat valt af te leiden uit een voorlopige reactie die de gemeente Baarn aan omwonenden heeft gestuurd. De bezwaarmakers plaatsen vraagtekens bij een vergunning voor Wheels at the Palace eind volgende week. Het is het eerste evenement op Soestdijk sinds de gemeente door het stof moest voor een fout bij de vergunningen voor een serie popconcerten bij het paleis.
De opbouw van Wheels at the Palace, voorheen bekend onder de naam Concours d'Elegance, is inmiddels in volle gang. Het landgoed wordt ingericht om op 1, 2 en 3 september autoliefhebbers te laten genieten van klassiekers en oldtimers, naast eigentijdse en futuristische voertuigen. Op sociale media circuleren al weken filmpjes van schitterende wagens tegen het vorstelijke decor dat Paleis Soestdijk biedt. De organisatie lijkt niet te worden geremd door het geschil tussen omwonenden en de gemeente Baarn. De gemeente houdt zich voorlopig op de vlakte.

Kapotte grammofoonplaat

"Ik herhaal het nog maar eens, ik kan er nu niks over zeggen", zegt de Baarnse evenementenwethouder Mark Veldhuizen. Hij realiseert zich dat hij klinkt als een kapotte grammofoonplaat. "Ja, de bezwaren die ze hebben ingediend zijn ontvangen", legt hij geduldig uit. "De gemeente gaat ze pas eind september behandelen, dat klopt ook. En inderdaad, dan is het evenement allang voorbij."
Het is een situatie die Marianne Beekmans mateloos irriteert, laat ze op haar beurt aan RTV Utrecht weten. Ze is een van de omwonenden die zich zorgen maakt over de handhaving van de geluidsnormen bij het paleis. Sinds het landgoed in handen is van de MeyerBergman Erfgoed Groep zien ze het aantal publieksactiviteiten toenemen. Daarover zijn regels vastgelegd, onder meer in een bestemmingsplan waar de gemeenteraad anderhalf jaar geleden mee instemde. De gemeente houdt vol dat ze controleert en waar nodig ingrijpt. Maar kunnen de buren er ook echt op rekenen dat afspraken over bijvoorbeeld lawaaioverlast wel worden nageleefd?
Het artikel gaat verder na de foto.
Het evenemententerrein voor Wheels at the Palace, voorheen Concours d'Elegance, wordt op dit moment opgebouwd in de tuin van Paleis Soestdijk..
Het evenemententerrein voor Wheels at the Palace, voorheen Concours d'Elegance, wordt op dit moment opgebouwd in de tuin van Paleis Soestdijk.. © RTV Utrecht / Joost Danvers

Hoge tijdsdruk

Ook Beekmans moet zich af en toe een kapotte grammofoonplaat voelen. Nee, zij en andere omwonenden zijn absoluut niet tegen gezelligheid en feestjes in de paleistuin, benadrukt ze keer op keer. En ze vinden het ook niet leuk om elke vergunning onder hoge tijdsdruk uit te pluizen, op zoek naar verbroken beloftes. Ze hebben wel wat beters te doen. Maar ze zijn door schade en schande wijs geworden. De flater die de gemeente in juli sloeg, ligt nog vers in het geheugen.
Toen waarschuwden bezwaarmakers dat de gemeente Baarn ten onrechte toestemming had gegeven voor twee popconcerten op één dag voor elk 5000 toeschouwers. Op het moment dat de gemeente zelf ook inzag dat dat niet met de regels strookte, was het al te laat om er nog iets aan te doen. Ze besloot voor één keer een uitzondering te maken en daarover met de gefrustreerde omwonenden in gesprek te gaan. Na afloop, dat wel.

Niet haalbaar

Baarn publiceert de vergunningen steevast vlak voor een evenement. Het beleid van de gemeente schrijft voor dat ze een aangevraagde vergunning binnen twaalf weken verstrekt, zodat belanghebbenden daarna nog zes weken hebben om eventueel bezwaar te maken. Dat blijkt alleen in de praktijk niet haalbaar, ook deze keer niet. "Om moverende redenen wijkt de gemeente af van de termijn", verklaart wethouder Veldhuizen dan. Het gevolg voor de omwonenden is wel dat het bezwaar daardoor pas op 26 september in behandeling wordt genomen, drie weken nadat de laatste bolide de paleistuin heeft verlaten.
Mosterd na de maaltijd, vindt Beekmans. Bovendien heeft ze er slechte ervaringen mee. Op een zaterdagavond in maart kwamen duizenden bezoekers naar Paleis Soestdijk voor een tv-uitzending van Wie is de Mol. De vergunning werd pas een dag van tevoren verleend. Het bezwaarschrift van Beekmans dat dus na afloop bij de gemeente kwam werd niet in behandeling genomen. De adviescommissie oordeelde dat het geen zin had om na het evenement nog een uitspraak te doen waar ze als omwonende nu toch geen belang meer bij had.
De organisatie van Wheels at the Palace heeft zich in februari al bij de gemeente gemeld. Toch is ook deze keer de vergunning pas zeventien dagen voor de start afgegeven. Tot op het laatste moment is eraan gesleuteld. In een voorlopige reactie aan de omwonenden stelt de gemeente Baarn dat bezwaarmakers wel nog tijd genoeg hebben om naar de voorzieningenrechter te stappen. Zelf ziet Baarn geen reden om nog iets aan de vergunning te doen. De omwonenden vragen zich intussen af waarom ze steeds tegenover hun eigen gemeente komen te staan wanneer ze erop wijzen dat die ook voor hun belangen moet opkomen.

Polotournooi

Of de omwonenden het nu inderdaad via de rechter gaan spelen is nog onbekend. Intussen hebben ze alweer diverse keren gevraagd waar de volgende vergunning blijft. Op 15, 16 en 17 september is er een chic polotoernooi op landgoed Soestdijk. Ook daarvoor is het dus al niet meer mogelijk om de eventuele bezwaren vooraf te behandelen. De gemeente kon deze week nog niet aangeven wanneer die vergunning zal worden verleend.
Wat rest is afwachten of de vrees voor overlast terecht is of niet. De gemeente houdt het erop dat deze keer alles goedkomt en zegt alert te zijn op overtredingen. De organisatie van Wheels at the Palace heeft eerder aan RTV Utrecht aangegeven dat ze de aanwijzingen van de paleiseigenaar en de gemeente opvolgt en daarnaast zoveel mogelijk rekening houdt met de omgeving. Of dat uitkomt zal volgend weekend moeten blijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.