Provincie Utrecht in gesprek met minister over stikstofplannen: 'Gevraagd bedrag is reëel'

© ANP
Provincie Utrecht - De provincie Utrecht hoopt van demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) binnenkort te horen of de stikstof- en natuurplannen moeten worden aangepast. Dat laat een woordvoerder van de provincie weten. Van der Wal zei vandaag in een gesprek met De Telegraaf dat er te weinig geld is om alle plannen van de provincies uit te voeren.
"24,3 miljard euro is momenteel bepaald als het fondsbedrag", liet de minister aan De Telegraaf weten. "Als dat gaat veranderen, zal het niet naar boven worden bijgesteld gezien onze financiële positie: je zult eerder terug moeten. Daarbij geldt: hoe scherper de keuzes, hoe lager het bedrag op het bonnetje."

Utrecht wil 3,7 miljard euro

De provincie Utrecht heeft eerder een conceptplan gemaakt dat rond de 3,7 miljard euro uitkomt, al kan dat bedrag zowel iets hoger als iets lager uitvallen. Van de 3,7 miljard euro die nu wordt gevraagd, denkt Utrecht 1,29 miljard euro nodig te hebben voor natuurversterking en -herstel en 770 miljoen euro voor het toekomstbestendig maken van landbouw en veeteelt.
Daarnaast heeft de provincie nog 530 miljoen euro nodig voor het verbeteren van de waterkwaliteit en 80 miljoen euro voor het reduceren van de stikstofdepositie, door bijvoorbeeld het verplaatsen van bedrijven of het realiseren van overgangszones rondom Natura2000-gebieden.
"Het is nog niet duidelijk welk bedrag er voor onze provincie beschikbaar is vanuit het Transitiefonds en of wij minder geld krijgen dan wij hebben voorgesteld", laat een woordvoerder van de provincie in reactie op Van der Wal nu weten. "Wij hopen tijdens het gesprek met de minister meer duidelijkheid te krijgen. Pas dan kunnen wij aangeven of, en zo ja, op welke manier onze plannen afgezwakt zouden moeten worden." Wel geeft de woordvoerder aan het bedrag van 3,7 miljard euro "reëel" te vinden als wordt gekeken naar de opgaven waar de provincie voor staat.

'Bedrag niet realistisch'

Ook de overige provincies hadden op verzoek van het kabinet een plan ingediend om de stikstof-, klimaat- en waterdoelen te halen in het zogeheten Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Op dit moment komen de provincies samen uit op een benodigd bedrag van ruim 58 miljard euro. Van der Wal is tot de conclusie gekomen dat dat bedrag niet realistisch is.
Toch hoopt de demissionaire minister haar aanpak deels door te kunnen zetten. "Als we de stikstofproblematiek niet oplossen zie ik twee risico's: de eerste is dat Brussel het overneemt. Dat is een reëel risico", waarschuwt ze in de krant.
"Het tweede is de economische schade voor Nederland. Wij kunnen nu al geen uitbreidingen voor het stroomnet vergunnen, simpelweg omdat er geen stikstofruimte is. Dat geldt ook voor het uitbreiden van infrastructuur en diverse woningbouwprojecten. Daar kun je voor of tegen zijn, maar dat is de juridische werkelijkheid waar we in zitten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.