Utrecht trekt portemonnee voor worstelende winkelcentra

Winkelcentrum Smaragdplein.
Winkelcentrum Smaragdplein. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Utrechtse winkelgebieden hebben het zwaar. De corona- en energiecrisis dreunt na, er is inflatie en we shoppen steeds meer online. Leegstand, verpaupering en overlastproblemen liggen op de loer. In een aantal gevallen is dat al de realiteit. Daarom wil het gemeentebestuur opnieuw de beurs trekken.
De winkelgebieden Smaragdplein, Lunetten, Veldhof en Rokade krijgen als het aan het stadsbestuur ligt de mogelijkheid om te investeren in veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. Eerder kwam al subsidie vrij voor Leidsche Rijn Centrum, Shopping Center Overvecht, Gagelhof, De Klop en Vasco da Gamalaan.
Het college zegt het belangrijk te vinden dat Utrechters fijne winkelplekken met een divers aanbod in de buurt hebben, niet alleen in de binnenstad.
Wethouder Susanne Schilderman: "De afgelopen jaren zagen we verschillende winkelgebieden worstelen met uitdagingen rondom leegstand, leefbaarheid, veiligheid, bereikbaarheid en steeds meer online winkelen. Met deze subsidie helpen we die winkelgebieden aantrekkelijk te blijven door ruimte te bieden om daar op hun eigen manier in te investeren. Het ene winkelcentrum kan bijvoorbeeld baat hebben bij extra schoonmaakdiensten, en het andere juist bij meer groen, bankjes of fietsenstallingen".
De verbreding van het subsidieprogramma 'Vitale winkelgebieden' is een voorstel van het college aan de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.