Conservenblik in saxofoon en zilverpapier op drums: BUI verliest zichzelf in improvisatie

Mees, Elsa en Lucas beschouwen geïmproviseerde muziek als de meest spannende vorm van 'live performance'
Mees, Elsa en Lucas beschouwen geïmproviseerde muziek als de meest spannende vorm van 'live performance' © RTV Utrecht / Annebelle Schneemann
Maarssen - Het is even schrikken als je de muziek van BUI hoort. Als Elsa een conservenblikje in de hals van haar saxofoon heen en weer beweegt, transformeren saxofoonklanken tot een snerpend gekletter. Het is precies de bedoeling en zorgvuldig gekozen. Net zoals de hoge fluittonen uit de trombone van Lucas en de het gerammel dat Mees creëert door zilverpapier en bakjes op zijn drumstel te leggen.
Stichting BUI improviseert een voorstelling voor het Gaudeamus Festival
"We doen niet zomaar wat hoor", aldus Mees Siderius, percussionist en componist. Ze kennen elkaar van de opleiding Musician 3.0, waar je wordt opgeleid om precies dat te doen wat ze nu doen: hun eigen pad in de muziek kiezen. "Als we een voorstelling maken, werken we door eerst een skelet op te zetten van de kaders waarbinnen we werken. We noemen dit ook wel eens een grafische partituur. Lucas tekent dan een plattegrond van de ruimte, van hoe wij ons daarin bewegen en wat voor soort geluiden we vervolgens willen voortbrengen. Maar wat er uit komt, wordt bepaald door onze sensitiviteit voor het moment".
Deel van de grafische partituur
Deel van de grafische partituur © RTV Utrecht/ Annebelle Schneemann
Mees, Elsa en Lucas vormen samen een makersensemble, maar beschouwen BUI ook als een creatieve broedplaats. "De liefde voor de geïmproviseerde muziek heeft gezorgd dat we een platform hebben opgezet. Het is de naam van ons gezelschap geworden, de Stichting Bevordering Utrechtse Improvisatie, BUI. En daarbinnen is de muziek weliswaar het uitgangspunt maar we combineren het liefst zo veel mogelijk kunstdisciplines met elkaar. Er zijn bij onze voorstellingen soms dansers aanwezig en we bouwen een decor. Eigenlijk zoeken we naar de beste manier om onze muziek over te brengen".
Tijdens het spelen staan je voelsprieten helemaal uit. Je moet je eigen ideeën van wat je zou willen spelen helemaal weggooien. In plaats daarvan reageer je op wat de ander speelt, of wat er in het publiek gebeurt
Elsa van der Linden
Lucas Kloosterboer, trombonist, steekt zijn liefde voor improvisatie niet onder stoelen of banken. Hij speelt ook in bands en soms in een orkest. "En dat is heel mooi om te doen. Maar in de geïmproviseerde muziek kan ik me echt helemaal verliezen. Er wordt wel gezegd dat improvisatie de enige echte vorm van live performance is. Toch denk ik dat er niet echt sprake is van een tegenstelling tussen compositie en improvisatie. Je moet het zien als een spectrum. Ook een popband, die iedere avond dezelfde nummers speelt, vult het steeds nèt iets anders in. En wij houden ervan om helemaal aan de andere kant te gaan zitten; we willen veel vrijheid als we aan het spelen zijn en laten veel over aan het moment. Dat is echt waar ik voor leef".
BUI speelt op 10 september de voorstelling 'What are you building in there?', als onderdeel van het Gaudeamus Festival, dat van 6 tot en met 10 september plaats vindt in Utrecht en omstreken. De locatie van de voorstelling van BUI is de kapel van Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. De aanvangstijd is 16:30 uur.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.