Corona in 2023: hoe zit het nu met testen en thuisblijven?

Provincie Utrecht - De tijd van de avondklok, mondkapjes en lockdowns lijkt ver achter ons te liggen. Het coronavirus speelde vanaf begin 2020 een grote rol in onze samenleving. Om verspreiding tegen te gaan stelde het RIVM allerlei regels op. Corona is inmiddels naar de achtergrond, maar nog niet helemaal weg. Hoe zit het nu met testen en thuisblijven? Wij zetten alles voor je op een rijtje.
Eerst is het belangrijk om goed te begrijpen hoe groot het coronavirus momenteel is. Het RIVM meldde recentelijk dat er iets meer covid-deeltjes in het riool gevonden waren dan in de periode daarvoor. De nadruk ligt hier op méér deeltjes dan daarvoor, maar niet véél. Het is nog altijd het laagste niveau in jaren volgens het RIVM. Maar helemaal weg is corona dus zeker niet. Er gaat bijvoorbeeld nu weer een nieuwe subvariant van de coronavariant Omikron rond. Deze heet EG.5.
Wat moet ik doen bij klachten?
De website van het RIVM geeft nog steeds advies wanneer je klachten hebt die passen bij corona. Denk aan een loopneus, hoesten, niezen en koorts. Het RIVM raadt aan om bij besmetting thuis uit te zieken omdat luchtwegvirussen makkelijk verspreid worden. Dat geldt niet alleen voor corona, maar ook voor andere luchtwegvirussen zoals de griep.
Een aantal andere adviezen klinkt bekend: goed en vaak je handen wassen en ventileren. Wat betreft mondkapjes geeft het RIVM geen advies.
Moet ik me nog laten testen?
Sinds maart dit jaar is het niet meer verplicht om te testen als je klachten hebt, maar dat mag wel. Testen bij de GGD kan niet meer. Je kan je wel laten testen bij een commerciële partij, maar dan moet je de test zelf betalen. Ook is het aantal commerciële testers enorm afgenomen.
Een andere optie is de zelftest, die je kunt kopen bij een drogist of supermarkt. Houd er wel rekening mee dat sommige zelftesten een houdbaarheidsdatum hebben, dus check of die test in je la nog wel bruikbaar is.
En hoe het met de betrouwbaarheid van de testen zit? "De zelftesten die je in Nederland kan kopen zijn zo ontwikkeld dat ze ook testen op de huidige varianten. In Nederland is vooral een variant van Omikron dominant en de zelftesten kunnen die variant ook vaststellen," legt een woordvoerder van het RIVM uit. "Ze zijn in de meeste gevallen, als je klachten hebt, betrouwbaar om vast te stellen of je besmet bent of niet."

Positief getest! Moet ik dan in isolatie?
Quarantaine of isolatie is niet verplicht. Maar zegt het RIVM: "Bij klachten of een positieve uitslag raden we wel aan om thuis te blijven en afstand te houden met kwetsbare mensen die misschien veel zieker kunnen worden van hetzelfde virus."
Een bezoekje aan opa en oma kun je misschien beter uitstellen, maar boodschappen doen kan prima volgens het RIVM.
Kan ik me laten vaccineren?
Vaccineren kan binnen de provincie Utrecht momenteel op twee locaties van de GGD, in Utrecht en in Amersfoort. Daar kun je de 'gewone' herhaalprik krijgen. Op de website van de GGD lees je meer hierover.
Momenteel wordt er ook gewerkt aan een nieuw vaccinatie voor een gemuteerde vorm van het virus. Die prik wordt nog ontwikkeld en zal in de loop van het najaar eerst beschikbaar zijn voor kwetsbare mensen, bijvoorbeeld ouderen en chronisch zieken. Waar die groepen de prik kunnen halen, is nog niet bekend.
Is de gemuteerde variant gevaarlijk?
De EG.5 variant wordt ook wel Eris genoemd. De nieuwe variant van het virus gaat rond sinds de zomer. Het RIVM benadrukt het een milde variant is en dat niks erop wijst dat je van Eris zieker wordt dan van andere varianten. De herhaalprik die in het najaar beschikbaar wordt voor kwetsbare groepen, beschermt onder meer tegen deze variant.
Een stijging van coronabesmettingen in het najaar lijkt onvermijdelijk, net zoals dat bij de griep en de gewone verkoudheid ook gebeurt. Maar om het nu helemaal te rekenen tot een 'gewoon' luchtwegvirus is nog te vroeg. Daarom blijft het RIVM monitoren.