Van geheime verdieping in onderduikvilla tot mysterieus graf: er is veel te ontdekken bij Open Monumentendag

Arie ter Beek in de Catharinakerk in Bunschoten
Arie ter Beek in de Catharinakerk in Bunschoten © RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
Bunschoten - Het Maarten Maartenshuis in Doorn, het gemaal Papenkop of het voormalig gemeentehuis van Maartensdijk. Plekken waar je misschien wel eens bent langsgelopen maar nooit bij hebt stilgestaan, laat staan binnen hebt gekeken. Tijdens Open Monumentendag kan dat wel en wij hebben alvast een paar bijzondere verhalen gevonden.
Zoals dat van de witgepleisterde villa Bene Sita in Zeist. In de Tweede Wereldoorlog vond het Joodse echtpaar Karl Georg en Anna Mazur een veilige schuilplek in de villa bij de familie Van Riessen. Het stel woonde op zolder. Als er gevaar dreigde, gingen de Mazurs via een luik naar een kleine ruimte die tussen de eerste verdieping en zolder was gemaakt. Deze verborgen tussenverdieping is nu te bezichtigen. Nog steeds liggen de dekens er, die ervoor moesten zorgen dat niemand de onderduikers kon horen.

Ligt Johan Johan van Oldenbarneveldt in Bunschoten?

Er zijn ook plekken waar je gewoonlijk zomaar langsloopt, terwijl juist die plekken een verhaal vertellen. Neem de krassen in de muur van de Nederlands Hervormde Catharinakerk aan de Dorpsstraat in Bunschoten. Normaal gesproken sta je daar niet bij stil, maar wandelende encyclopedie Arie ter Beek weet wel beter. "Die krassen zijn ontstaan doordat mensen dat vroeger uitschraapten", vertelt Ter Beek. Het gruis van de kerkmuur werd allerlei heilzame eigenschappen toegedicht.
De kerk in Bunschoten ligt vol met grafstenen. Arie wijst een bijzondere aan, daar ligt een van zijn voorvaderen uit de 17e eeuw. En er zijn meer bijzondere stenen, vertelt hij. "Het verhaal gaat dat Johan van Oldenbarneveldt hier ligt begraven. Er zijn nog een stuk of vijf, zes plekken in den lande die daar aanspraak op maken. Maar het bijzondere is dat wij wel de grafsteen hebben van Simen Vrancken. En dat was de secretaris van Johan van Oldenbarneveldt. En waarom zou hij hier liggen?"
Open Monumentendag is op 9 en 10 september. De monumenten zijn gratis te bezoeken.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.