Te dikke dieren weggehaald uit dierenweide Nieuwegein: 'Moeten maanden op dieet'

© RTV Utrecht / Tessa Beijer
Nieuwegein - Bij levensgevaarlijk overgewicht denk je misschien eerder aan mensen, dan aan dieren. Maar op kinderboerderij de IJsselstee staan flink wat dieren op een streng dieet. De dieren leefden eerst in de dierenweide in Nieuwegein. Maar er werd hen zó vaak iets toegestopt, dat de gemeente besloot ze weg te halen. Tot groot verdriet van omwonenden, die soms wel dagelijks naar de diertjes gingen kijken.
Sandra Frowyn kijkt uit op de nu lege dierenweide aan de Galecop in Nieuwegein. Ze baalt op z'n zachts gezegd dat de weide leeg is. "Buiten het feit dat ik het heel saai en leeg vind, vind ik het ook heel triest voor de dieren. En voor de mensen die hier wonen. We hebben veel oudere mensen in de buurt, veel mensen met kleine kinderen, die hier meerdere keren per dag komen. En nu is er gewoon niks meer."
Frowyn wil alles doen om de dieren, onder meer schapen, kippen en kalkoenen, weer terug te krijgen en heeft zich verenigd in een Facebookgroep. "Veel mensen uit de buurt willen helpen, een stukje overnemen. We hebben al contact met mensen die opgeleid zijn voor dierverzorging, die willen ook gratis meehelpen. Als we maar om tafel kunnen en er gecommuniceerd wordt met de buurtbewoners."
Op last van de dierenarts is gezegd dat de dieren weggehaald moesten worden.
wethouder John van Engelen
Want dat laatste is een heet hangijzer. De buurt vindt dat ze te weinig betrokken worden bij het geheel. Er zijn bordjes opgehangen waarop staat dat je de dieren niet mag voeren, maar vlak daarna zijn de dieren al weggehaald. Buurtbewoners hebben het idee dat ze niet de kans hebben gekregen om de situatie te verbeteren.
De lege dierenweide in Nieuwegein
De lege dierenweide in Nieuwegein © RTV Utrecht / Tessa Beijer
Maar zo zit het niet helemaal, zegt wethouder John van Engelen. "Op last van de dierenarts is gezegd dat de dieren weggehaald moesten worden." Hij erkent dat de bordjes er nog niet heel lang hingen, maar zegt dat uitstel niet meer kon. "De dieren kregen echt veel te veel eten. Dat is ontzettend slecht voor hun gezondheid. En daarom hebben we echt moeten ingrijpen."
Dierenverzorger Yvo Zwart van kinderboerderij de IJsselstee, waar de veel te dikke dieren nu op water en hooi leven, legt uit hoe je kan zien dat de schapen overgewicht hebben. "Het borstbeen staat helemaal dik. Dat is een vetophoping en die krijgen ze over het hele lijf. Op die plekken zie je veel vervetting. Het is eerst de buitenkant, dan krijg je inwendig heel veel vet." En dat is levensgevaarlijk, legt hij uit. "Deze schapen zijn obees, net als bij mensen."

Maanden op dieet

De remedie is een streng dieet. En dat duurt erg lang. "Met sommige schapen zijn we al weken bezig, maar met sommigen ook al maanden."
Of de dieren nog terugkeren naar de dierenweide, dat is nog onduidelijk. Wethouder Van Engelen gaat in gesprek met buurtbewoners. "Om te kijken wat ze graag willen en hoe ze dat ingevuld willen hebben. Het moet wel kunnen en passen in dierenwelzijn. Want op deze manier is het niet goed gegaan en hebben we echt moeten interveniëren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.