Utrechtse parken worden voorlopig niet rookvrij

Park Paardenveld.
Park Paardenveld. © Dion Balfoort
Utrecht - Als het aan wethouder Susanne Schilderman ligt worden de Utrechtse parken voorlopig niet rookvrij. Dat zegt ze in antwoord op vragen van Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren. Van Heuven stoort zich aan de grote hoeveelheid peuken in het gras van de Utrechtse parken.
Van Heuven uitte zijn zorgen tijdens het wekelijkse vragenuur van de Utrechtse gemeenteraad. Dit weekend was hij op pad met vrijwilligers om de openbare ruimte schoon te maken. Bij Park Paardenveld verzuchtte zijn team "het houdt gewoon niet op", toen ze peuken en bierdoppen probeerden te verwijderen uit het gras.

Stofzuigen

Wethouder Schilderman herkent het probleem. “Het is lastig om peuken en doppen te verwijderen”, zei ze. “Op verharde ondergrond doen we het met stofzuigers. Maar dat gaat niet op gras, dus moet het handmatig. Dat is het tijdrovend.”
Van Heuven wilde vervolgens weten of het roken in de parken niet verboden kan worden. “In hoeverre zijn rookvrije parken een optie voor het college om de peukenzee te bestrijden?” De wethouder noemde dat een "interessant idee", maar verder hield ze de boot af. “Speeltuinen en bushaltes zijn al rookvrij”, zei ze. Als volgende zijn sportparken en terrassen aan de beurt om rookvrij te worden.
Wel wil de wethouder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om parken rookvrij te maken. Ze komt daarop terug in haar Roadmap Rookvrij, die eind dit jaar komt. Maar uit haar verdere beantwoording viel op te maken dat het "interessante idee" wat haar betreft geen prioriteit heeft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.