Excuses NS aan Annemarie (38) na liftincident Houten Castellum

© RTV Utrecht
Houten - De NS heeft excuses aangeboden aan Annemarie Kol (38). Door een kapotte lift zat ze twee weken geleden vast op station Houten Castellum. Met haar rolstoel kon ze de trap niet af en de NS maakte weinig haast haar te helpen. Na een goed gesprek met NS en ProRail is de kou wat haar betreft uit de lucht.
Na een gezellig avondje Utrecht namen Kol en een vriendin op zaterdag 19 augustus de laatste trein terug naar huis. Op Houten Castellum aangekomen bleek de lift het niet te doen. Geen paniek, dachten de vriendinnen. "We moesten er een beetje om lachen, want in Utrecht was het ook al misgegaan." Ze gingen ervan uit dat er snel hulp kwam als ze op de noodknop drukten. "Ze laten je echt niet de hele nacht op dat perron wachten, toch?"
Maar de reactie aan de andere kant van de lijn was anders dan verwacht. "De mevrouw van de NS leek niet graag te willen. Ze zei: ik geef de melding wel door. Toen ik vroeg wanneer er dan hulp zou komen zei ze dat ze niet kon toveren. En hing ze op." Uiteindelijk moesten politie en brandweer eraan te pas komen om Annemarie van het perron te krijgen.

'Het is goed zo'

In het gesprek dat Kol heeft gehad met medewerkers van de NS en ProRail, erkenden de bedrijven dat de communicatie onder de maat was, zo vertelt de Houtense. Die communicatie ligt bij de NS, terwijl ProRail verantwoordelijk is voor de liften op de Nederlandse stations. "We hebben het er natuurlijk over gehad hoe ze me lieten staan en dat ze iemand moeten sturen of in ieder geval contact moeten houden. Dat ze het niet afdoen met 'we geven het door' en dat dat het laatste is wat je hoort."
Verder heeft de NS aan Kol laten dat de medewerker met wie ze contact had is aangesproken op hoe ze met de situatie omging. "Die medewerker was bijna haar baan kwijt. Dat hoeft voor mij nu ook weer niet, met zulke vergaande consequenties." Wat haar betreft is de zaak hiermee afgedaan. "Er is iets misgegaan, de NS erkent dat er fouten zijn gemaakt en die medewerker heeft er vast ook van geleerd. Het is goed zo."
Ik vind dat ze niet alles op de techniek moeten gooien. Die is kwetsbaar voor storingen en vandalisme
Annemarie Kol
Verder ging het gesprek ook over hoe dit soort problemen in de toekomst te voorkomen zijn. Want goede communicatie of niet, een kapotte lift blijft vervelend. "Ik heb een hele uitleg gekregen over wat ze met die liften van plan zijn. Zo willen ze sensoren die storingen direct doorgeven. Op die manier kan een lift direct gerepareerd worden, in plaats van pas als er een melding wordt gedaan."
Mooie intenties, vindt Kol. Toch is ze ook kritisch op de plannen. "Ik vind dat ze niet alles op de techniek moeten gooien. Die is kwetsbaar voor storingen en vandalisme." Wat moet er dan wel komen? Kol pleit voor een hellingbaan op ieder station. "Die kan je altijd gebruiken, waar je ook strandt."

Oorzaak aanpakken

Al met al vindt Kol het goed dat er door haar verhaal meer aandacht is gekomen voor de problemen op stations. "Het is goed dat iedereen ermee bezig is." Tegelijkertijd wordt de oorzaak van het probleem volgens haar nog altijd niet aangepakt: vandalisme. De lift op Houten Castellum begaf het waarschijnlijk doordat er tegenaan getrapt was. "Daardoor schakelt de automatische vergrendeling in."
Het oplossen van dat probleem ligt volgens Kol niet bij de NS of bij ProRail, maar bij de gemeente Houten. Ze zou graag camerabewaking op het station zien. "Dat heeft in ieder geval een afschrikkende werking. Dat moet de gemeente oppakken, maar dat weigeren ze al heel lang. Dan zijn het weer de kosten, dan weer de privacy. Maar ik zou willen zeggen: kom nu eens in actie."
De Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) heeft inmiddels al raadsvragen gesteld over de camerabewaking. "Het is van groot belang dat ons openbaar vervoer voldoet aan de hoogste normen van toegankelijkheid en veiligheid", stelt de partij, gesteund door de PvdA en Natuurlijk Houten.
De grote vraag is wat de gemeente gaat doen. Die was vandaag niet bereikbaar voor een reactie. Kol blijft ondertussen gewoon met de trein reizen. "Ik laat me er niet door tegenhouden. Ook niet om de laatste trein te pakken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.