Jos (77) rijdt 5 keer per dag door Mijdrecht voor oud papier: 'Is 280 euro per container'

© RTV Utrecht
Mijdrecht - Mijdrechter Jos Twaalfhoven heeft geen blauwe kliko voor oud papier. Niet omdat hij maling heeft aan afval scheiden, integendeel, hij heeft van papier verzamelen zijn levenswerk gemaakt. Hij zorgt dat alle oude kranten, reclamefolders en kartonnen dozen die hij maar kan krijgen in de container van sportvereniging Argon komen. De opbrengst van al dat papier gaat naar de sportvereniging.
Voor de lunch is Jos al op pad voor zijn tweede ritje van de dag. "We gaan naar de container, kijken of er weer wat ligt." Dé container is de grote blauwe papierbak bij sportvereniging Argon. Vijf keer per dag maar liefst rijdt de kwieke 77-jarige naar de sportclub om te kijken wat er geleverd is. "Dit komt van burgers en bedrijven." Op de pallets voor de container liggen met name veel kartonnen dozen. "Dit is niet zoveel hoor", zegt Jos. Dat komt omdat hij een paar uur eerder ook langs is geweest.

Stanleymes

Gewapend met een stanleymes gaat hij de dozen te lijf. Hij maakt ze plat en stapelt ze in de blauwe papierbak. "Ja 't is veel werk, maar wie a zegt moet ook b zeggen." Jos heeft zich nou eenmaal zo'n 13 jaar aangemeld als vrijwilliger. Dus blijft hij zich inzetten. Door zijn harde werk blijft het netjes, maar belangrijker nog: een volle papiercontainer brengt geld in het laatje. "Reken maar uit, 3500 kilo maal 8 cent. Da's twee keer de helft", zegt Jos lachend. "280 euro dus."
De papiercontainer raakt ongeveer binnen twee weken vol. Het is dus best een lucratieve business, die oud papier handel. Het geld gaat naar de supportersvereniging van de club 'De Lijnkijkers'. Die organiseren er activiteiten voor, kampioensfeesten bijvoorbeeld. "En die tribune die daar staat is betaald door ons", wijst Jos op het veld bij Argon.

Geen drol waard

Mooie bijverdienste dus, maar het is de laatste jaren wel steeds lastiger om de bak vol te krijgen. Veel huishoudens stoppen papier in de blauwe kliko. En die haalt de gemeente op. Het aantal mensen dat een krant leest wordt ook steeds kleiner. "Ze zoeken alles op internet op, hè? Kijk, dit is allemaal karton van bedrijven." Hij wijst op een grote stapel platgeslagen dozen. "Achterin liggen nog een paar kranten. Reclamefolders heb ik wel veel trouwens."
Je hoort Jos niet klagen. Ook omdat de prijzen van het papier (8 cent per kilo) ook wel eens lager zijn geweest. "Twee jaar geleden moest de gemeente 50 euro per ton betalen om het af te voeren. Toen was het geen drol waard."

Hoe werkt de inzameling van oud papier in De Ronde Venen?

Verenigingen kunnen op twee manieren geld verdienen met oud papier. De ene manier is zoals Jos het doet: het verzamelde karton bij een eigen papiercontainer inleveren. Daarnaast kunnen verenigingen vrijwilligers aanleveren om met een afvalwagen van de gemeente papier uit de blauwe kliko’s op te halen.

De verenigingen krijgen een vast bedrag per kiloton. De papierprijs staat voor langere tijd vast, omdat de papierprijs erg fluctueert.

Voor de gemeente maakt het niet uit of het papier via de papiercontainer of de afvalwagen wordt ingezameld. Het geldbedrag is gelijk voor beide opties. De gemeente reageert: “Hoe oud papier verzameld wordt is voor ons van ondergeschikt belang – als er maar zoveel mogelijk wordt ingezameld.”

Rommel

En daarom blijft Jos op en neer rijden, vijf keer per dag. "Behalve op zondag, dan ga ik twee keer". Hij wekt bepaald niet de indruk dat hij er vandaag of morgen de brui aan geeft. Energiek en soepel slaat hij kartonnen dozen plat en loopt driftig heen weer tussen stortplaats en container. Niet iedereen houdt het helaas bij papier. Ook wordt nog wel eens andere rommel naast de container gezet. En die moet Jos dan weer naar de gemeentewerf brengt. Doet hij ook nog.
Toch gaat er een keer een einde komen aan het papier-verzameldrift van de 77-jarige Mijdrechter. "Ik hoop dat er nog een beetje opvolging komt, maar ik betwijfel het." Het aantal vrijwilligers is maar zeer beperkt en er komen er maar weinig bij. Mensen die zich geroepen voelen om zijn baantje in de toekomst over te nemen, kunnen zich melden dus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.