Rhenenaren brengen hun stadsheilige Cunera voor het voetlicht

Rhenen - Jaloezie, twijfel, angst, moord en zelfmoord. Maar ook vriendelijkheid, barmhartigheid en zorg voor de armen. Zie hier de ingrediënten voor de legende van de heilige Cunera van Rhenen. In de uiterwaarden aan de Rijn, onder de Cunerakerk, vertellen Rhenenaren tijdens de openluchtvoorstelling Sint Curena van Rhenen het verhaal van deze bijzondere vrouw. Die zorg voor de armen is voor de organisatie ook nu nog belangrijk.
De heilige Cunera komt tot leven in Rhenen
We gaan terug naar de vierde eeuw. Volgens de legende is Cunera dan met 11.000 andere maagden op de terugweg van een pelgrimstocht naar Rome, als ze overvallen wordt door een bende rovers. Ze wordt gered door koning Radboud, die haar onder zijn mantel verstopt en meeneemt naar zijn woonplaats Rhenen. Daar wordt ze al snel populair bij arme mensen en bedelaars. Want ze is vriendelijk en geeft ze te eten. Radboud geeft haar zelfs de sleutel van de voorraadkelder in zijn kasteel. Dat wekt de woede op van de jaloerse koningin. En dat loopt niet goed af, de koningin wurgt Cunera met haar eigen halsdoek.
Dat is in een notendop het verhaal dat de Rhenenaren op de planken brengen. Actrice Willemien Kranenburg speelt de jaloerse koningin. "Ik vind de jaloezie die erin zit leuk om te spelen, het verdriet en de boosheid die ik moet ophalen. Ik kruip helemaal in de rol, dus zoals Chrysilda zich voelt, dat voel ik ook." Voor Willemien heeft het meedoen haar nog meer gebracht dan een leuke vrijetijdsbesteding. "Ik woon nog niet zo lang in Rhenen en dankzij dit stuk heb ik veel meer mensen leren kennen. Dat is extra leuk."

Veel van de spelers hadden weinig of geen toneelervaring. Regie-assistente Ella van 't Ende: "We zijn in het najaar begonnen met gratis toneellessen om allemaal Rhenenaren bij elkaar te krijgen en in oktober zijn we begonnen. Ik vind het heel mooi om die mensen zonder toneelervaring te zien groeien in het spel."
In de voetsporen van Cunera
Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Rhenenaren het stuk kunnen zien, ook mensen met een kleine beurs, zegt regisseur Jan Beeren. "Mensen kunnen ook voor anderen een kaartje kopen, dus voor iemand die ze niet kennen en die minder draagkrachtig is. En het museum heeft voor al haar vrijwilligers een kaartje gekocht. En de gemeente wil mensen die bijvoorbeeld naar de voedselbank moeten ook een kaartje geven, zodat ze naar deze fantastische voorstelling kunnen komen kijken."
De openluchtvoorstelling "Sint Cunera van Rhenen is te zien van 21 tot en met 23 en van 28 tot en met 30 september.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.