Kunstdetective vindt gestolen Van Gogh terug, is de Frans Hals uit Leerdam de volgende? '80 procent kans'

Arthur Brand met de gevonden Van Gogh, rechts de nog altijd vermiste Frans Hals uit Leerdam
Arthur Brand met de gevonden Van Gogh, rechts de nog altijd vermiste Frans Hals uit Leerdam © Arthur Brand / Wikipedia, bewerking RTV Utrecht
Leerdam - Kunstdetective Arthur Brand sloeg steil achterover toen hij "ineens" een gestolen Van Gogh in handen kreeg gedrukt. Na die vondst heeft hij óók hoop voor het Leerdamse museum Hofje van Aerden, daar werd jaren geleden een Frans Hals gestolen door dezelfde dief als de Van Gogh. Leerdam wil dat andere werk graag terug, want er hangt een prijskaartje van 15 miljoen aan het schilderij. "Ik zeg niet wáár het is, maar ik heb inmiddels mijn vermoedens."
Twee weken geleden kreeg Arthur een telefoontje, van wie wil de kunstdetective niet kwijt. De gestolen Van Gogh uit het museum Singer in Laren, wilde Arthur dat hebben? En zo geschiedde. De kunstdetective was er al drie jaar naar op zoek, maar maandagmiddag krijgt hij het schilderij Lentetuin dan ineens in handen. Toch is hij nog niet helemaal tevreden, want die Frans Hals uit Leerdam wil hij óók vinden. "Laat ik het zo zeggen: ik heb goede hoop."

Van Gogh-dief stal óók het Leerdamse miljoenenschilderij

In 2020 ziet de kunstwereld twee opvallende diefstallen: in maart is de Lentetuin van Van Gogh weg; in augustus weet een dief binnen enkele minuten de Frans Hals uit het Hofje in Leerdam mee te nemen. Een jaar later wordt de nu 59-jarige Nils M. uit Baarn opgepakt.

Niet veel later oordeelt de rechter ook dat bewezen is dat de man uit Baarn verantwoordelijk is voor beide kunstroven. Hij moet acht jaar de cel in, maar de twee schilderijen bleven nog steeds spoorloos. Tot afgelopen maandag de Van Gogh ineens in handen komt van kunstdetective Arthur Brand.

In samenwerking met de politie Midden-Nederland buigt Arthur zich al jaren over de vraag: waar is die Frans Hals van het Hofje van Aerden in Leerdam? "Het is wel ongeveer bekend in welke hoek de Frans Hals zich bevindt. Daarvan uitgaande denk ik eerlijk gezegd dat-ie goede kans heeft om teruggevonden te worden. Ik gok het op zo'n 80 procent."

Miljoenenschilderij als ruilmiddel

Welke weg het schilderij De twee lachende jongens van Hals heeft afgelegd, is moeilijk in te schatten. Via onderwereld, dat staat vast, alleen is de vraag waarlangs exact. Onder criminelen kan een miljoenenschilderij namelijk nogal eens ingezet worden als ruilmiddel, legt Arthur uit. "Soms denkt een dief: ik geef de politie een schilderij terug, en dan wordt mijn straf lager. Maar zo werkt het OM niet meer. Er staan gewoon flinke straffen op het ontvreemden van een schilderij."
Hoe hij het Leerdamse schilderij terug denkt te krijgen? Een beetje op dezelfde manier als bij de Van Gogh. "Het is in deze wereld een kwestie van gunnen, hoe gek dat misschien klinkt. Vertrouwt die ene tussenpersoon mij? Houden we ons allebei aan ons woord, dat ik bijvoorbeeld de identiteit van de tipgever niet verlink? Zo kan je dus ineens op het juiste spoor belanden."
In het Leerdamse museum hangt - om het lege gat op te vullen - al jaren een neppe Frans Hals aan de muur
In het Leerdamse museum hangt - om het lege gat op te vullen - al jaren een neppe Frans Hals aan de muur © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Wachten tot iemand contact opneemt

De zoektocht naar de Frans Hals staat inmiddels "een beetje" stil. Het is afwachtend, en dat meent Arthur serieus. "We wachten tot iemand contact opneemt met mij. Maar voor zover bij mij bekend zijn de mensen die het schilderij nu hebben geen cultuurbarbaren. Als ze er om één of andere reden tóch vanaf willen, hoop ik dat ze het niet verbranden, maar via via bij mij bezorgen."
Hoe optimistisch het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam zélf is, weten we niet. Ze reageren nog niet op vragen van RTV Utrecht. Arthur Brand is ondertussen hoopvol: "Het is een droom die uitkomt als dat Leerdamse schilderij terugkomt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.