Replica beeld Bilthovense kunstenaar teruggeplaatst

Bilthoven - Een groot beeld van een parachutist, met uitgeklapte parachute die net de grond raakt. Een eerbetoon aan de soldaten van Market Garden stond in de tuin van het Airborne Museum in Arnhem. Tot maart, want toen is het beeld van de in 2014 overleden Bilthovense kunstenaar Jits Bakker op brute wijze gestolen. Zijn zoon Tibo maakte een replica van het bekende werk en plaatste dat vanmiddag terug.
Hoop dat het beeld terug zou komen heeft Tibo al snel laten varen. De dieven lijken geen kunstliefhebbers. "De manier waarop het is meegenomen doet vermoeden dat het beeld is afgeslepen en wordt omgesmolten." Daarom besloot hij een replica te maken van het beeld dat veel voor zijn vader heeft betekend. Vanmiddag plaatste hij het beeld op de plek waar het origineel van zijn vader jarenlang stond.
Om het nieuwe beeld te plaatsen, moesten wel de restanten van het geliefde beeld van zijn vader nog worden weggehaald. "Het was een heel macaber gezicht. Er stonden alleen nog twee kapotte beentjes, de rest was weg." De woede in zijn stem is nog duidelijk hoorbaar. "Het is echt bruut gedaan."
Sturende hand
Tibo maakte een wassen replica van het beeld. En dat was een emotioneel proces. "Het voelde alsof je je vaders hand leent." Want helemaal zelf hoefde Tibo het beeld niet te maken. Zijn vader had van de bekende werken een wassen model bewaard. "Daar zit dan ijzerdraad doorheen, waar was omheen is gedaan. Het model van de parachutist hadden we nog."
Daarvan maakte de jonge kunstenaar een mal en op die manier creëerde hij het nieuwe model van het oude bekende werk. "Het was net of zijn hand je door dat model stuurt. Alsof je nog een stuk van zijn ziel weergeeft." Met deze werkwijze heeft hij het werk kunnen maken, zoals hij gelooft dat zijn vader het heeft bedoeld.
'Dit stond op zijn netvlies'
En daar is de kunstenaar heel blij mee, want de parachutist is een beeld dat voor zijn vader heel belangrijk is geweest. De Parachutist is een aandenken aan de parachutisten die landen tijdens de bevrijdingsactie Market Garden. Daarom stond het beeld ook in Arnhem. Zijn vader was toen een paar jaar jonger dan de bevrijders en het heeft grote indruk op hem gemaakt.

"De jonge jongens, vaak niet ouder dan achttien, komen uit de lucht vallen om Nederland te bevrijden. Zo heeft hij dat gezien." De vader van Tibo had het niet makkelijk tijdens de oorlog. "Hij heeft geleden, honger gehad en veel gewonden gezien." Zijn hele leven heeft dat op zijn netvlies gestaan en dat is goed terug te zien in zijn kunstwerken. Met als één van de bekendere werken dus de parachutist. "Hij heeft daar heel veel emotie in gestopt om het vervolgens te schenken aan Arnhem."
En daar is het beeld dus sinds vanmiddag ook weer terug. Op de plek waar zijn vader het bedacht heeft. "Hij heeft dit beeld met al zijn gevoel gemaakt en aan de gemeenschap geschonken", legt Tibo uit. "Het is fijn dat er op deze plek weer een beeld is."
Tibo van de Zand vertelde in het televisieprogramma UVandaag over de terugkeer van het beeld van zijn vader.