Inzet voetbalwet tegen overlastgever mag

UTRECHT - De gemeente Utrecht mag de voetbalwet toepassen op een 17-jarige jongen uit Vleuten-De Meern. De rechtbank heeft een bezwaar van de jongen en zijn moeder afgewezen.
Volgens de gemeente is de jongen een veelpleger en kopstuk van een jeugdbende. Burgemeester Wolfsen had hem daarom een tijdelijk straat- en gebiedsverbod opgelegd. Toen de jongen in april toch weer in de wijk verscheen, werd hij opgepakt.
Er is volgens Wolfsen geen sprake van incidenten, maar van een patroon van overlast. Daarvoor voerde hij een lijst van meer dan 50 zaken aan waarbij de jongen in 14 maanden tijd was betrokken. Dat is belangrijk, omdat de wet alleen mag worden ingezet als er sprake is van structurele overlast. De rechter gaf Wolfsen daarin gelijk.

ENIGE

De advocaat van de jongen betoogde dat de inzet van de voetbalwet te zwaar is en dat er minder vergaande maatregelen tegen zijn cliënt genomen hadden moeten worden. Ook vond hij het niet eerlijk dat de tiener als enige van zijn groep een gebiedsverbod opgelegd had gekregen.
Bovendien was zijn moeder nooit op de hoogte gebracht van al de aantijgingen tegen de jongen en had ze dus geen actie kunnen ondernemen. Ze kreeg wel een afschrift van het verbod, maar daar heeft ze geen bezwaar tegen gemaakt.
De rechter vond die argumenten niet goed genoeg en oordeelde dat Wolfsen in deze zaak wel degelijk de voetbalwet mocht inzetten. Het tijdelijke straat- en gebiedsverbod voor de jongen wordt dus gehandhaafd en hij moet zelf zijn advocaat betalen.
Niet duidelijk is of de jongen en zijn moeder een bodemprocedure gaan starten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.