Verzakking spoor door dassen bij Renswoude, treinen rijden langzamer

Een das op archiefbeeld.
Een das op archiefbeeld. © Pixabay / Andy Ballard
Renswoude - Op het spoor tussen Utrecht en Ede, ter hoogte van Renswoude, is een dassenburcht aangetroffen. Daardoor is het grind onder de rails verzakt. Ter hoogte van die verzakking rijden de treinen langzamer dan gebruikelijk.
Volgens ProRail levert het een vertraging op van ongeveer vijf minuten. De spoorbeheerder wil de verzakking zo snel mogelijk repareren en dan zouden de treinen weer normaal kunnen rijden. Daarna gaat ProRail kijken welke "duurzame oplossing" er mogelijk is, "met respect voor de beschermde status van de das".
Volgens een woordvoerder van ProRail is het nog altijd veilig om er overheen te rijden, maar is het verstandig dat minder snel te doen. In plaats van 120 à 130 kilometer per uur, rijdt de trein nu 40 kilometer per uur. Omdat het gaat om een relatief kleine ingreep verwacht ProRail dat ze snel bij het spoor aan de slag mogen voor het herstelwerk. "Het gaat om spoedherstel en daarmee doe je dus niets aan het huis van de dassen. We willen nu in ieder geval zorgen dat de trein weer kan rijden zoals mensen gewend zijn." Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend.
Over de mogelijke vervolgstappen valt nu ook nog niets te zeggen. Of de dassen kunnen blijven zitten of dat ze verplaatst moeten worden, wordt de komende tijd in overleg met meerdere instanties onderzocht.
De das zorgde dit jaar al vaker voor oponthoud. Een maand geleden werd het treinverkeer tussen Heerlen en Valkenburg stilgelegd na de ontdekking van een dassenburcht. In maart zorgden burchten rondom het spoor bij het Brabantse dorp Esch voor vertraagde en niet-rijdende treinen. Hierdoor kon de trein van Utrecht naar Eindhoven en Maastricht niet rijden. Ook in Soest zijn dassen vaak in het nieuws omdat ze daar grasland gebruiken, precies waar de gemeente graag ruimte maakt voor woningbouw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.