Weg met de doorgekookte groente: zo gooit St. Antonius het ziekenhuismenu om

Nieuwegein - Zin in ziekenhuis-eten? Nee, chef-kok Kees van der Wal heeft dat ook niet vaak gehoord. Maar nu het menu in 'zijn' St. Antonius Ziekenhuis is omgegooid, begint dat te veranderen. Met maar liefst zes maaltijden per dag moeten patiënten verleid worden wél hun bord leeg te eten. "Hoe beter ze eten, hoe sneller ze zélf beter zijn."
Broodje tonijn, verse hangop met peertjes of een visje met couscous? Chef-kok Kees doet er alles aan om zijn ziekenhuismenu zo divers mogelijk te maken. Dagelijks gaan er op die manier zó 3600 maaltijden doorheen. "O kijk," wijst hij, "daar gaan de vegetarische hamburgers."
In de Nieuwegeinse keuken in het St. Antonius Ziekenhuis loopt Kees met fikse passen langs de rijen borden. Véél rijen, waar twee 'portioneerders' in hoog tempo sukadelapjes op een bord leggen. Er zit tempo in, want ze zijn sinds deze zomer van drie, naar zes maaltijden per dag gegaan. "Klinkt als veel, maar we krijgen het rondgepland."
Zo gooide het St. Antonius het ziekenhuismenu om
'Ze kunnen niet fout kiezen'
Waarom het menu is omgegooid? Vooral om de patiënten sneller te laten herstellen, legt diëtist Caroline van Opdorp uit. "Ziekenhuispatiënten hebben vaak niet zo'n trek. We zagen veel borden vrij vol retour komen. Da's niet duurzaam, maar ook zeker niet goed voor de patiënten zelf."
Daarom bedachten ze wat nieuws: kleinere en meer diverse porties. Nog meer keuzemogelijkheid voor de patiënt, zodat er altijd wel iets tussen zit waar ze zin in hebben. "En eigenlijk kunnen ze ook niet fout kiezen, om het maar zo te zeggen. Alles wat we maken in het nieuwe menu is eiwitrijk en zit vol energie. Da's van belang om bijvoorbeeld je wonden sneller te laten dichten."
Quinoa
Vandaag onder andere op het menu: zeebaars met quinoa, vegetarische hamburgers, mandarijnen- of aardbeishakes, tomatensoep, een toetje met peren en allerlei salades. Wat overigens niet betekent dat je geen aardappels of boterham met kaas meer kunt krijgen, wil chef-kok Kees verduidelijken. "We bieden echt nog van alles aan, maar hebben wat extra dingen toegevoegd. Onze patiënten worden ook diverser, dus is het niet meer alleen een sperzieboonschotel; dan kunnen ze ook kiezen uit een curry."
Het helpt, die zes eetmomenten, ziet diëtist Caroline. "We zien dat mensen toch wel getriggerd worden en denken: ja, doe mij maar zo'n vers sapje of een klein glaasje salade. En dat is erg fijn voor hun herstel én hoe snel ze weer naar huis kunnen."
Zóveel diëten: hoe gaat dat?
Het is nogal een uitdaging, koken voor zeshonderd mensen tegelijk. En dan moet je ook nog rekening houden met zoveel diëten. Daarom kookt chef-kok Kees met zijn team gerechten die in ieder geval voor veel mensen passend zijn. Denk: zoveel mogelijk gerechten die zowel glutenvrij zijn, als eiwitrijk, maar dan wel zonder te veel zout. "En dan houden we ook rekening met de vraag om vegetarisch eten. Dat is de afgelopen jaren flink toegenomen, dus hebben we dat ook in dit menu opgenomen."
Dan twee verdiepingen hoger, naar patiënt Johan. Door de klapdeuren de hal door ligt hij op de hartafdeling. Al een paar dagen trouwens, dus hij heeft zichzelf tot "ervaringsdeskundige" verklaard. "Ik denk dat ik hier maar langer blijf", grapt hij. "Het eten bevalt me namelijk echt wel. Laatst kreeg ik ineens quinoa! Hoe leuk is dat."
'Daar doen we het voor'
Hoewel de gestoomde groenten in zijn ogen maar beter achterwegen kunnen worden gelaten, eet hij verder "prima". En daar kan diëtist Caroline alleen maar om glimlachen. "Daar doen we het voor, hè."