Erik wandelt vandaag de héle Lekdijk af om op te ruimen: 'Hoppa, nog maar 63 kilometer'

IJsselstein - Een vroege wekker voor Erik Wierstra deze zaterdag. Om drie uur 's nachts begon hij al - met prikstok in de hand - aan zijn 63 kilometer lange tocht langs de Lek. Want deze rivier is nog veel vervuilder dan je denkt, zegt hij. "Kijk nou hoe mooi dit gebied is. Dat wil je toch niet zomaar laten vergaan?"
Wat zal ik eens gaan doen op World Cleanup Day, dacht de IJsselsteinse Erik een tijdje terug. Gewoon een beetje opruimen in zijn straat, of - waarom ook niet - de héle Lekdijk schoonmaken? Het werd de laatste optie. "Het klinkt misschien gek, maar 63 kilometer lopen valt nog best mee", aldus Erik.
Wat gebeurt er op World Cleanup Day?
Erik is niet de enige die opruimt vandaag. Het is World Cleanup Day, wat betekent dat de hele wereld een schoonmaakbeurt houdt. Het doel is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen en informatie over afval te geven. Zo worden er vanmiddag prikstokken uitgedeeld in De Meern, maar kun je ook op bezoek bij Reinigingsbedrijf Midden Nederland in Soest.
Al zes uur onderweg
Als we Erik tegenkomen, is hij inmiddels zes uur onderweg. "Het gaat goed, hoor. We houden het tempo er lekker in", lacht hij. Zijn boodschap is heel duidelijk: die rivieren moeten schoner. Uit recent onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er dan wel minder plastic in de oceanen komt, maar dat er dus wél meer afval in de rivieroevers blijft hangen. "Dat kunnen we toch niet laten gebeuren?", verzucht Erik.
Waarom Erik vandaag 63 kilometer Lekdijk opruimt
Hij stapt in hoog tempo verder. Hij heeft tenslotte een target; begin van de avond wil hij het eindpunt - Krimpen aan de Lek - bereiken. En hij is niet de enige. Langs de Lek lopen er steeds verschillende 'bewoners' met hem mee. Ook Judith Algra, van stichting Schone Rivieren, is van de partij. Zij schrikt helaas niet meer van de afvalcijfers in de rivier, zegt ze. "Bij het woord plastic-soep denk je misschien alleen aan de oceaan, aan een zielig beeld van een dier dat verstrikt is. Maar die soep begint veel dichter bij huis."
Maaltijdsalade aan de prikstok
Je ziet dat plastic misschien niet, maar het ligt er wel. "Vaak op de bodem. De rivier is óók een eco-systeem. Daar raken net zo goed dieren verstrikt in afval en zwerven er ontelbare kleine plasticdeeltjes doorheen. Dat is niet goed voor ons en de natuur. Eten dieren plastic deeltjes, dringt het afval ook onze voedselketen binnen. En het rivierwater stroomt met afval en al naar de oceanen. Zo draagt het bij aan de wereldwijde plastic-soep."
Erik prikt maar weer een lege maaltijdsalade-bak uit de bosjes. De score tot nu toe: drie grote gevulde zakken afval. Ooit hoopt hij dat IJsselstein de schoonste stad van Nederland wordt, met uitzicht over een schone rivier de Lek. Vóór 2030, is ook het idee van Judith van Schone Rivieren. "Als we bij wijze van spreken het water uit de Lek ooit zouden kunnen drinken, zou mij dat een goed gevoel geven. Dan is dat wel het signaal: we zorgen blijkbaar goed voor onze rivier."
Ondertussen toetert er weer iemand langs de Lek om Erik aan te moedigen. "Hoppa, nog 63 kilometer te gaan, dacht ik vanochtend. Nu moet ik nog meer dan de helft, dus ik ga gauw."