Buikdans-Joke houdt Nieuwegeinse ouderen fit: 'Ik ben er zelf ook soepel 70 mee geworden'

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Nieuwegein - Shaken met die heupen, zo blijf je fit. Dat is het motto van buikdanslerares Joke Roomenburg (70). Sinds kort geeft ze les aan Nieuwegeinse ouderen. En dat werkt verrassend goed. "De meeste ouderen zeggen: dág, ik ga niet naar de sportschool. Maar dit is simpelweg leúk."
Een dikke beat klinkt door het Nieuwegeinse buurtcentrum heen. "En denk erom: hou je buik stil. En bewégen met die schouders, jullie kunnen het!" Joke zweept de deelnemers van haar buikdanscursus flink op. Ze doet het vooral omdat het leuk is, maar stiekem ook met een andere reden. "Wij ouderen bewegen te weinig, hè."
Ook in Nieuwegein wordt er inderdaad te weinig bewogen. Slechts 43 procent van de volwassen inwoners voldoet aan de beweegrichtlijnen. Jokes ogen beginnen te glunderen. "Kun je nagaan wat er gebeurt als we deze stad aan het buikdansen krijgen. Het helpt, hoor. Je staat niet zomaar een beetje stil. Je héle lijf wordt bij buikdansen geactiveerd."
Met buikdansen houdt Joke de Nieuwegeinse ouderen fit

'Ik ben aan het zweten'

En dat is best even pittig voor de 70-plussers. "Ik ben aan het zweten, ja", geeft iemand toe. Een ander vindt het wel meevallen. "Als je van de Antillen komt, weet je wel wat bewegen is. Héérlijk. Ik zet thuis ook muziekjes aan om aan die beweging te komen."
Joke doet het bij deze lessen wat rustiger aan dan ze gewend is. "Niet te heftig beginnen, we willen geen blessures." De voeten gaan rustig omhoog en omlaag, dan gaan de handen boven het hoofd. "Dit wordt lastig, ik waarschuw jullie vast. Maar hoe meer je bewegingen kunt combineren, hoe beter."

Motiveren om te bewegen

Het is een goede manier om mensen te laten sporten, denkt ook buurtsportcoach Caroline van der Helm. "Wil je mensen motiveren, moet je iets vinden waar ze enthousiast van worden. Dat ze niet iets moéten, maar doen omdat ze het leuk vinden."
Buikdans-Joke laat haar heupen ondertussen nog eens shaken. "Ik ben er zelf ook soepel 70 mee geworden, dames. Dus volg mij maar!"

Nog meer sporten uitproberen?

Vanaf morgen is het de Nationale Sportweek. In Nieuwegein organiseren buurtsportcoaches daarom van alles: van 'yoga in concert' en een dansfeest voor kleuters tot een sportevenement van Defensie voor tieners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.