In deze woonwijken zit de gevaarlijke tijgermug: 'Vakantiegangers nemen ze mee'

Een opgezette tijgermug (R) naast een gewone huissteekmug in het Naturalis Biodiversity Center
Een opgezette tijgermug (R) naast een gewone huissteekmug in het Naturalis Biodiversity Center © ANP
Vianen - Dit jaar zijn tot nu toe in dertien woonwijken potentieel gevaarlijk tijgermuggen gespot. Vorig jaar gebeurde dat zeven keer. Onder meer in de Meeuwenstraat in Vianen zijn de tropische beestjes zes keer aangetroffen tussen half juli en eind augustus. Eerder werd tijgermug al gezien bij een autobandenbedrijf in Montfoort.
De tijgermug is zwart-wit en komt uit Azië. Hij kan meer dan twintig virusziekten overdragen, zoals knokkelkoorts, chikungunya en zika. Bekende invoerroutes zijn de import van gebruikte banden en zogenoemde Lucky bambooplantjes, maar de laatste jaren worden ze ook steeds vaker in woonwijken gezien. Vakantiegangers importeren de insecten ongemerkt in de auto, camper of caravan als ze naar Zuid-Europa zijn geweest. Daar komt de tijgermug al veel voor.

'Actie nodig van NVWA'

Volgens stichting platform Stop invasieve exoten lijkt het erop dat de bestrijding niet effectief genoeg is geweest en moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vakantiegangers veel meer en intensiever voorlichten. Om hen te waarschuwen voor de aanwezigheid van tijgermuggen in onder meer Zuid-Europa, maar ook om hen te adviseren wat ze kunnen doen om import van de exotische muggen te voorkomen. "Het is onbegrijpelijk dat de NVWA nog steeds geen grootschalige, intensieve en langdurige communicatiecampagne is gestart."

- In april werd de eerste tijgermug in een woongebied gevonden, in Katwijk in de buurt van een kas aan het Kanaalpad Noord West. Vorig jaar werden in Katwijk 772 tijgermuggen aangetroffen, de bestrijding lijkt toen niet afdoende te zijn geweest.

- Op 10 mei werden de eerste tijgermuggen gevonden in Nijverdal. Daarna volgden tot 25 augustus negen vondsten. De vondsten werden gedaan aan de Holterweg, de G.J. Piksenstraat, de Esweg, de Smidsweg en de H. Limbeekstraat. Hoeveel tijgermuggen er per vondst werden aangetroffen vermeldt de NVWA niet op de site, pas volgend jaar maakt de NVWA het totale aantal bekend. In Nijverdal werden in 2022 in negen postcodegebieden in totaal 177 tijgermuggen aangetroffen

- In Prinsenbeek werden op 6 juni een of meerdere tijgermuggen aangetroffen aan de Kerkewei.

- In Vianen werden in de Meeuwenstraat tot nu toe zes vondsten van tijgermuggen gedaan, tussen 13 juli en 30 augustus.

- Op 17 juli werden in Sittard aan de Hemelsley een of meer tijgermuggen gevonden. In Sittard werden vorig jaar zes tijgermuggen aangetroffen, in vier postcodegebieden.

- In Barendrecht werd op 14 augustus een vondst van tijgermuggen gedaan, in de Mozartstraat.

- In Arnhem werden tussen 16 en 29 augustus vier vondsten van tijgermuggen gedaan, op twee locaties: aan de Fruittelerserf en in de Van Heuvenstraat. In 2022 werden er in vier postcodegebieden in totaal 67 tijgermuggen gevonden.

- Op 22 en 30 augustus werden in Overbetuwe tijgermuggen gevonden, in de Dorpsstraat in Oosterhout.

- Op 23 augustus werd in Heerlen, in de omgeving van de Beitel, een vondst van een of meer tijgermuggen gedaan.

- In de gemeente Berkelland werden op 29 augustus een of meer tijgermuggen aangetroffen, in de Reggestraat in Neede.

- Op 29 augustus werden in Noord-Scharwoude een of meer tijgermuggen gevonden, in de Anna van Saksenstraat.

- Op 1 september werden in Stein een of meer tijgermuggen gevonden, aan de Bergsteeg.

- Op 5 september werd in de Doetinchemse wijk De Huet een tijgermug aangetroffen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.