Baarnse operazanger maant politiek tot actie met petitie voor theater De Speeldoos

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn - Een petitie die de gemeenteraad oproept om snel met een oplossing te komen voor het noodlijdende theater De Speeldoos in Baarn, is in nog geen 24 uur al meer dan 1000 keer ondertekend. Het theater kampt met acute problemen, volgens het bestuur is het gebouw dringend toe aan een toekomstbestendige renovatie, maar een besluit daarover is nog altijd niet genomen.
"De Speeldoos trekt jaarlijks duizenden enthousiaste bezoekers uit Baarn en omstreken. Ook optredende artiesten en andere gebruikers komen er maar wat graag", zegt operazanger en petitionaris Michael J. Scott uit Baarn, die de petitie heeft gelanceerd.
Het verouderde gebouw aan de Rembrandtlaan is toe aan een ingrijpende verbouwing. In 2015 ging een langdurig proces van start. Uiteindelijk stelde de gemeenteraad eind 2021 een krediet beschikbaar voor de verbouwing en verduurzaming van het theatergebouw, waarmee begin 2023 zou kunnen worden gestart, maar dat gebeurde niet.
In februari 2023 gaf de nieuwe gemeenteraad het college opdracht om de realisatie van het gezamenlijk huisvesten van het theater en de bibliotheek te staken. Met dit besluit is de toekomst van De Speeldoos onzeker geworden. In een aan de inwoners van Baarn gerichte brief schetste het theaterbestuur onlangs een verontrustend beeld van de huidige situatie.
Bestuursvoorzitter Roel Burgman betoogde eerder in een open brief dat "de politiek nu echt knopen doorhakken". Volgens het theaterbestuur is het fundament onder De Speeldoos “ijzersterk” en staat “de programmering als een huis, ook naar landelijke maatstaven”. In de brief schreven ze het volgende: “Uitstel laat de onzekerheid voortduren en dat heeft een negatief effect dat zichzelf zal versterken als artiesten, gebruikers en medewerkers hun geloof in de toekomst verliezen. Besluiten nóg langer uitstellen is niet verantwoord."
Het bestuur benadrukt in de brief tevens de waarde van het theater voor de omgeving Baarn en haar inwoners. “Artiesten komen graag naar Baarn, we trekken veel bezoekers. Onze culturele maatschappelijke bijdrage is groot: menig kind en ouder hebben hun kind zien shinen op de bühne, diverse amateurverenigingen en stichtingen hebben onderdak en/of organiseren voorstellingen en andere activiteiten. Hierdoor ontstaat in ons dorp de broodnodige verbinding, ontmoeting en inspiratie.”
Eerder zijn er in opdracht van de gemeenteraad zijn er door externe adviseurs al vele onderzoeken gedaan naar het voortbestaan van De Speeldoos. “Die hebben bij elkaar om en nabij de 1 miljoen euro aan belastinggeld gekost”, laat het theaterbestuur weten in een brief gericht aan inwoners van Baarn. Meer onderzoek zal volgens hen geen nieuwe feiten opleveren. “We weten voldoende om te kunnen beslissen over de toekomst. Lapmiddelen, zoals een provisorische opknapbeurt in plaats van grondige vernieuwing leiden tot meer geldverlies.”
De gemeenteraad besluit volgende week woensdag onder meer over een fors bedrag dat nodig is om te onderzoeken hoe het theater op eigen benen kan blijven staan. Dat onderzoek kost volgens wethouder Mark Veldhuizen (VoorBaarn) 190.000 euro, tot schrik van meerdere raadsleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.