Nationale sportweek moet brugklassers aan het sporten krijgen: 'Het is de groep die het vaakst stopt met sporten of stopt bij een vereniging'

Bunschoten-Spakenburg - Waterpolo, dansen, softbal, cricket, badminton, boogschieten of toch liever voetbal, hockey of tennis? Er is enorm veel keuze in de wereld van sportieve hobby's maar toch zijn er nog een hoop kinderen die niet sporten. Om daar verandering in te brengen is het deze week Nationale Sportweek. Op heel veel plekken kunnen jongeren kennismaken met allerlei sporten, met als doel méér te bewegen in hun vrije tijd.
In Nieuwegein zijn daarom alle brugklasleerlingen vandaag te vinden op sportpark Galecop. "Kinderen die van de basisschool naar de middelbare school gaan: dat is de groep die het vaakst stopt met sporten of stopt bij een vereniging", legt Frouke Kleijn, buurtsportcoach in Nieuwegein, uit. "Dan komt het niet meer uit in hun planning met school, werk en vrienden. Of ze doen een sport al jaren en vinden het opeens niet meer leuk."
Klijn hoopt dat de Nieuwegeinse sportdag, die zij samen met anderen heeft georganiseerd, kinderen enthousiast kan maken. En dat hoopt Kiet Tjon, hoofdtrainer bij Taekwon-Do Nieuwegein, eigenlijk ook. Hij geeft al jaren les in zijn tak van sport, en zijn vereniging presenteert zich vandaag ook op het sportpark. "Ik vind zelf dat het onderwijssysteem hier veel te belastend en te stressend is, en vooral als ze de stap maken van de basis- naar de middelbare school. Ze komen in een soort dip terecht en dat vacuüm moeten wij proberen op te vangen."
Buurtsportcoach Frouke: "Kinderen die van de basisschool naar de middelbare school gaan stoppen het vaakst met sporten"
Taekwondo
Maar hoe dat je dat? Iemand enthousiast maken voor een sport, terwijl die persoon er misschien niet eens op zit te wachten? Een eerste stap is dus vooral uitleggen wat het is en hoe je het doet. En dat is dus precies wat er vandaag op het programma staat, zegt Tjon. Volgens hem is er veel te vertellen, aan de honderden potentiele nieuwe leden die bij elkaar komen, over zijn geliefde sport taekwondo.
In Nieuwegein komen alle brugklasleerlingen van het Cals College, Oosterlicht College en Anna van Rijn College naar de Sport Try-outs op sportpark Galecop. Vijftien sportclubs en verenigingen doen mee aan het evenement en laten leerlingen kennismaken met voor hen nieuwe sporten. Leerlingen kunnen vandaag maximaal vier sporten uitproberen.
"Vergeleken met het karate zijn wij de specialisten van de beentechnieken, wat dat betreft. Zeventig procent doen wij beentechnieken vergeleken met karate, en dertig procent de handtechnieken", legt hij uit. "Er zijn honderden technieken, zowel voor je benen als voor je armen. Vanuit de taekwondo-gedachte begin je vanuit de verdediging, maar er zijn heel veel technieken. Dat is gewoon belangrijk in onze sport."
Belangrijke rol voor ouders
De 18-jarige Tim Nieuwenhuis beoefent de sport ook en is ook trainer bij Taekwon-Do Nieuwegein. Hij snapt wel dat jongeren afhaken. "Voor mij was van de basisschool naar de middelbare school wel een hele grote stap. Ik denk dat het vooral de stress is aan het begin en later zit je van: ik weet niet meer hoe ik het allemaal moet doen."
Hijzelf is niet afgehaakt en nog altijd te vinden in de Dojang. Hij gaat vandaag ook lessen geven op sportpark Galecop. "Het is gewoon een leuke sport, een zelfverdedigingssport. Het is een goede manier om jezelf te uiten en lekker los te gaan. De zijwaartse trap is één van de dingen die ik ze wil leren. Dat leren wij altijd aan met het idee van het plassende hondje: je staat schuin voor het kussen, je tilt je been op als een plassend hondje. Dan strek je je been uit en dan trap je."
Volgens Tjon is zijn clubgenoot wel een speciaal geval, in de goede zin van het woord. "Ik denk dat Tim ook geluk heeft gehad dat hij goede begeleiding heeft gehad van zijn ouders. Zijn vader heeft ook de zwarte band gehaald, samen met hem dit jaar. Dus ik denk het een heel precair punt is op dat vlak, je moet het als ouders ook in de gaten houden. Het is niet zo dat kinderen alleen worden belast met druk vanuit school, maar die mentale voorbereiding op de sport en het leven, moet ook vanuit de ouders komen. Ouders zijn heel belangrijk."
Trainer Kiet Tjon: "Belangrijke rol voor ouders om kinderen te begeleiden om te blijven sporten"