Baarn leidt toekomstige gidsen op: 'We willen vertellen hoe mooi het hier is'

Kasteel Groeneveld is een van de bekende bezienswaardigheden in Baarn.
Kasteel Groeneveld is een van de bekende bezienswaardigheden in Baarn. © ANP
Baarn - In Baarn worden vrijwilligers opgeleid om toeristen te kunnen rondleiden. Stichting Toerisme Baarn biedt eenmalig de gidsentraining ‘Vorstelijk Baarn op de kaart’ aan. Tijdens de training leren zij de fijne kneepjes van het vak via storytelling en gastheerschap.
Deelnemers maken kennis met het verhaal van de Koninklijke Wachtkamer en andere bekende bezienswaardigheden in Baarn. De gidsentraining is onderdeel van het inwerkprogramma van de VVV Stichting Toerisme Baarn. Van deelnemers wordt verwacht dat zij tenminste een jaar, minimaal een dagdeel per week, aan de slag gaan als gastheer of vrouw en gids.
"Er zijn nu een stuk of tien gastheren- en vrouwen actief bij de VVV. We moeten meer op de kaart komen en daar hebben we meer gidsen voor nodig", zegt Caroline van der Lee, beleidsadviseur toerisme en recreatie bij de gemeente Baarn.

Drukte spreiden

Maar wat maakt de plaats zo de moeite waard voor toeristen? "Er zijn genoeg pareltjes van Baarn", vertelt Hans Wijbrands van VVV Vorstelijk Baarn. “We hebben natuurlijk Vorstelijk Baarn, Kasteel Groeneveld, Hoeve Ravenstein, het Cantonspark en de Pekingtuin", somt Wijbrands op. “En een prachtig centrum. Voor de toerist is het een leuke locatie", voegt Van der Lee toe. “We hebben veel te vertellen over Baarn. Hoe meer je weet, hoe meer je ziet én begrijpt."
In de Koninklijke wachtkamer in Station Baarn loopt het tweetal een rondje. “Mooi, maar ook sober. Er is niet verschrikkelijk uitgepakt. Het is gewoon een hele nette, gezellige kamer.”
Het doel van de gidsentraining is voornamelijk een middel om meer mensen enthousiast te maken over Baarn en omgeving. "We willen vertellen hoe mooi het hier is. Baarn heeft een heel groot buitengebied met veel bossen, zoals Lage Vuursche. Op een mooie dag is daar sprake van topdrukte. Daar weten toeristen al goed de weg naartoe te vinden. We hopen nu juist de drukte te spreiden, zodat mensen ook richting het dorpje zelf komen. We willen laten zien waar we trots op zijn."
Trots, maar dat is niet alles. Meer geld in het laatje is een welkome bijkomstigheid, volgens de beleidsadviseur. "Er wonen hier veel rijke mensen, maar dat zegt niet dat we een rijke gemeente zijn. Er wonen ook gewone mensen hier."

Verhalen vertellen

Even later staat het tweetal buiten het stationsgebouw te bekijken. "De opening vond plaats in 1874 voor de spoorlijn Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn en nog verder. Vroeger zat hier ook een restaurant waar men een hapje kon eten voordat de trein er was.”
In de training wordt er ruim aandacht besteed aan de inhoud, maar ook de presentatie skills komen aan bod. "Hoe vertel je een verhaal? Hoe zorg je ervoor dat mensen het ook echt opslaan? En hoe neem je de bezoeker mee in je verhaal? Deze aspecten komen allemaal aan bod", zegt Van der Lee.
“Daarnaast moet je ook nog aan thuisstudie doen. Je moet een dagdeel in de week beschikbaar kunnen zijn als gids”, zegt ze. Daarop vult Wijbrands aan: “Je moet vooral ook geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Baarn."

De training wordt gegeven op donderdag 21 september vanaf 14.00 uur en start bij de Koninklijke Wachtkamer op station Baarn. Deelname is gratis en er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de VVV Vorstelijk Baarn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.