'Scheldende' Doornse zonnepanelen in letters L-U-L ineens landelijk nieuws, maar: ' Ze liggen er al jaren'

Doorn - Wie door de straat rijdt, moet even twee keer kijken. Want wat staat er nou op de daken van een doodgewone woonwijk in Doorn? Ja, de zonnepanelen van drie huizen aan de Klaproos liggen er toch echt in de volgorde L, U, L. Klein detail: “Ze liggen er al drie jaar”, verzucht Jos Sleyfer, directeur van woningcorporatie Heuvelrug Wonen. “En ineens vindt iedereen er wat van.”
Een artikel in het AD, een item in WNL en een daaropvolgende stroom aan reacties op social media. De straat in Doorn ging ineens - zoals dat dan in mediatermen heet - 'viral'. Terwijl de bewoners er allang niet meer van opkijken, heeft sinds vanochtend ineens heel Nederland een mening over de zonnepanelen.
“Ziet er gek uit, hè”, lacht Peter. Hij en zijn vrouw zijn even een blokje om en lopen langs de parkeerplaatsen aan de achterzijde van hun woning. De eerste L ligt bij hen op het dak. “Toen het er net lag twijfelde ik wel even”, bekent hij. Een melding naar de woningcorporatie volgde, maar die kon er niet zoveel meer mee. “Ik vond het wel gek staan.”
Nu, drie jaar later, is hij er allang aan gewend. “Ondertussen kunnen we er om lachen met elkaar”, vertelt zijn vrouw. Regelmatig maken mensen foto’s van de opvallende zonnepanelen of vliegen ze er met een drone over. “Het is opvallend dat het de installateurs niet is opgevallen. Maar goed, ze zijn ook niet allemaal op hetzelfde moment gelegd.”
Op de hoek van de straat kijkt een van de buren vanuit haar slaapkamerraam tegen het opvallende woord aan. “Het viel me eerlijk gezegd pas na twee jaar op”, zegt ze. Sindsdien kan ze er eigenlijk alleen maar heel hard om lachen. “Er gaat al zoveel mis in de wereld, laat dingen ook maar gewoon een beetje leuk zijn.” Aanstootgevend vindt ze de daken allesbehalve. “Het had misschien slimmer gekund, maar je doet er weinig meer aan.”
Blunder
Het leggen van de panelen zelf verliep destijds al niet helemaal soepel. In eerste instantie lag de U aan de andere kant van het dak, aan de voorzijde. “Toen ze aan deze kant kwamen zaten ze met dat dakraam”, wijst hij naar het huis van de buurman. “Daar hebben ze de panelen vervolgens omheen gelegd.” Het is de installateurs en de woningcorporatie verder niet opgevallen.
De woningcorporatie beheert 3800 woningen. “Die kunnen we nooit in één keer vol leggen met zonnepanelen”, legt de directeur uit. “Huurders kunnen op individueel niveau aangeven of ze wel of geen zonnepanelen willen.”
En zo geschiedde ook aan de Klaproos. De eerste panelen zijn in 2019 geïnstalleerd. De laatste panelen liggen er sinds 2020. "Per huis wordt gekeken naar de optimale hoeveelheid zonnepanelen." Het dakraam op het middelste dak gooide roet in het eten. Want de letter L was daardoor niet te leggen. "Daar is omheen gewerkt, zoals dat vaker gebeurt." De letters zijn dus om de beurt gelegd.
Dat het handiger had gekund ziet de directeur ook, maar "dat is achteraf makkelijk praten." Hij vindt dan ook niet dat de installateurs veel is aan te rekenen. De ophef vindt hij opvallend. En of het zo'n aanstootgevend woord is? "Al drie jaar vindt iedereen het prima."
Gemeente doet onderzoek
“Wij waren hier niet van op de hoogte en gaan een onderzoek doen”, zegt wethouder Rob Jorg van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De zonnepanelen zijn vergunningsvrij en zomaar ingrijpen kan de gemeente dan ook niet doen. “Het is ook nog helemaal niet zeker dat we dat willen”, zegt Jorg. Wel willen ze uit gaan zoeken of het aanstootgevend zou zijn.
Een gemeente werkt met een welstandsnota. Daarin staat beschreven wat wel of niet mag aan een huis. Zo mag je niet zomaar overal de voorkant van je huis in een felle kleur verven. “In principe staat daarin wat we aan de straatkant wel of niet accepteren. Daarom gaan we ook hiernaar kijken.”
De letters zijn vanaf de parkeerplaats, aan de achterkant van de woningen duidelijk te lezen. “Ach, het was anders geweest als we aan een drukke weg hadden gewoond. Nu valt het eigenlijk niet zo op”, zegt Peter. "En wij hebben er als bewoners geen last van."