Nieuwegein wil apk voor huurwoningen, woningcorporaties staan niet te trappelen

© RTV Utrecht
Nieuwegein - Nieuwegein wil dat er een apk (algemeen periodieke keuring) komt voor huurwoningen. De huizen zouden dan – net als auto's – eens in de zoveel tijd gekeurd worden. Zo kunnen gebreken vroegtijdig worden aangepakt en krijgen huurders meer duidelijkheid, is het idee. Woningcorporaties staan niet te springen.
De oude cv-ketel van Jurjen Drost schiet om de haverklap in storing, de versleten rubbers zorgen voor tocht in zijn huis in Nieuwegein. Door een gat in de vloer zit onder de badkamer een voortdurende lekkage. Een paar ramen hebben nog enkel glas en via een kier naast het zolderraam kun je zo naar buiten kijken.
Drost woont samen met Loraine in de sociale huurwoning van Woonin. Ze wonen er met veel plezier, vanwege de locatie en 'omdat je überhaupt blij bent als je een dak boven je hoofd hebt'. Maar de lijst met gebreken is behoorlijk lang. "De staat van het huis is gewoon slecht", vindt Drost.

Vocht, tocht en schimmel

Dit kan zo niet langer, dacht GroenLinks-raadslid Jelle Doosje na een bezoek aan Drost en andere bewoners van sociale huurhuizen met soortgelijke problemen. "Als je dit ziet, dan springen gewoon de tranen in je ogen. Mensen hebben last van vocht, tocht en schimmel in huis. Er zijn schrijnende voorbeelden."
Een apk voor je huis? Huurder Jurjen Drost ziet dat wel zitten:
Doosje pleit daarom voor een apk voor huurwoningen (sociale huur en middenhuur) om vroegtijdig problemen te zien en op te kunnen lossen. Bovendien weten huurders dan beter waar ze aan toe zijn, denkt hij, en voorkom je situaties waarbij de ene huurder bijvoorbeeld wél een nieuwe ketel krijgt en de andere niet.
Bijna de voltallige gemeenteraad van Nieuwegein stemde deze week vóór de motie die een apk voor huurwoningen voorstelt. Alleen de VVD niet; die noemt de motie overbodig gezien de verplichting van corporaties om huizen goed te onderhouden.

Woonbond juicht apk toe

De Woonbond pleit al jaren voor een apk voor huurwoningen. "We vinden controles om te zorgen voor veilige auto's heel normaal. Waarom voor gezonde en veilige woningen dan niet?", aldus de vereniging voor huurders op haar website.

De voormalige minister van wonen zei eerder, toen een voorstel over de apk voor huurwoningen werd besproken, dat ze er geen voorstander van is. Het leek haar 'een enorme operatie'. Volgens haar zou het leiden tot 'een heleboel keuringen van woningen waar helemaal geen problemen zijn'.

Een woordvoerder van de Woonbond laat desgevraagd weten: "We zijn blij met het nieuws dat Nieuwegein dit besloten heeft. In de ideale situatie wordt het landelijk ingevoerd en hangt het niet af van de gemeente waar je woont of jouw huis regelmatig wordt gekeurd."

Gaat die apk er dan ook echt komen voor Nieuwegeinse huurhuizen? Dat is nu de vraag. Woonwethouder Marieke Schouten, ook van GroenLinks, gaat zich ervoor inzetten tijdens de gesprekken over de zogenoemde prestatieafspraken met woningcorporaties die nu lopen.
Zoiets kost veel geld, tijd en inspanning
Katja van Boeijen, mede-directielid Woonin

Periodiek onderhoud en conditiescores

Die corporaties delen het enthousiasme over de apk alleen vooralsnog niet. "We staan niet echt te springen", reageert Katja van Boeijen, mede-directielid en manager wonen bij Woonin, de grootste woningcorporatie in de provincie Utrecht mét huizen in Nieuwegein. "Zoiets kost veel geld, tijd en inspanning. Misschien kunnen we dat alles beter steken in het onderhoud."
Volgens Van Boeijen wordt er al periodiek onderhoud uitgevoerd, zijn er zogenoemde conditiescores om de staat van een woning te beoordelen en kijken corporaties als Woonin vooruit in de planning via meerjarenbegrotingen. "Van ons hoeft dit niet."

Branchevereniging: 'Voegt apk wel iets toe?'

Aedes, de vereniging voor woningcorporaties in Nederland, plaatst vraagtekens bij het invoeren van een apk voor huurwoningen. Woningcorporaties houden in hun eigen systemen al bij hoe het staat met het onderhoud van hun huizen. De vraag is of een apk wel iets toevoegt, klinkt het. Een apk kost geld en personeel en zorgt voor extra administratieve druk, benadrukt Aedes.

Aedes vindt dat er dan ook goed gekeken moet worden naar de invulling van een eventuele periodieke keuring. "Als een bouwkundige expert eens in de zoveel tijd moet langskomen om dikke rapporten af te leveren waarvan de helft al bekend was, dan hebben huurders daar weinig aan."

'Mooie term'

Van Boeijen van woningcorporatie Woonin wil in de gesprekken met de gemeente graag kijken naar het doel ('dat het onderhoud netjes gebeurt') en het juiste middel om dat te bereiken. Ze besluit: "Apk is wel een mooie term. Misschien moeten we ons periodiek onderhoud ook zo gaan noemen."
En het huis van Drost? Woonin heeft in het interview met RTV Utrecht beloofd contact met hem op te nemen en langs te gaan om te kijken of de gebreken opgelost kunnen worden. Drost is daar blij mee, maar hoopt alsnog op de invoering van een apk. "Ook voor andere bewoners."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.